Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Bohem

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv sedmero hrvatskih državljana (1968., 1960., 1969., 1972., 1973., 1982. i 1983.), jednog državljanina Irana (1978.) i jednog državljanina Albanije (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (13. 2. 2009.)
Optužnicom se okrivljenike tereti da su se, od travnja do 10. lipnja 2008. u Zagrebu, povezali u zajedničko djelovanje u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi, te su, zajedno sa trojicom muškaraca dogovorili prebacivanje većeg broja stranih državljana iz istočnih zemalja preko državne granice u Hrvatsku a potom njihovo daljnje prebacivanje u Sloveniju i Italiju.
Za novčanu naknadu od 2.000 eura koju su im stranci plaćali, okrivljeni J. F., Ž. S. i B. B. su ih smještali na više lokacija u Zagrebu. Potom je J. F. osobno ili posredstvom okrivljenih Ž. S. i R. H. angažirao okrivljenog M. K. i još jednu mušku osobu kao vodiče te M. Č. i D. M. i druge nepoznate osobe kao vozače koji su strance prevozili do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice radi daljnjeg prebacivanja. Dijelom puta do mjesta preuzimanja stranaca angažiran je okrivljeni Z. O. koji je svojim vozilom bio prethodnica vozilu okrivljenog M. Č. do dogovorenog mjesta gdje ih je preuzimao M. K. On je strance, izvan graničnih prijelaza, pješice prevodio u Sloveniju a potom i u Italiju nakon čega je angažirao okrivljenog V. K. radi podizanja novca i plaćanja okrivljenom Z. O.
Optužnicom ih se tereti da su na opisani način u navedenom razdoblju u 18 navrata prebacili najmanje 61 stranca a novac koji su od njih dobili međusobno su podijelili.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv petero okrivljenika.