Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Domald

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana (1979., 1968., 1979., 1967., 1965., 1968., 1961., 1974., 1980., 1976., 1977. i 1978.) i jednog državljanina Perua (1971.) zbog kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe opojnih droga te kaznenog djela prijetnje. (14. 1. 2010.)

Optužnicom se okrivljenik N. I. tereti da je, od 2005. godine do 15. siječnja 2009., u Poreču, Zagrebu, Splitu i drugim gradovima Hrvatske, u cilju stjecanja financijske dobiti, ustrojio zločinačku organizaciju u koju je uključio još dvojicu okrivljenika radi nabave i prijevoza većih količina kokaina i heroina iz Argentine, Perua i Ekvadora te daljnje preprodaje droge na ilegalnom narko-tržištu u Hrvatskoj. Tako je N. I. angažirao jednu mušku osobu koju je upoznao s osobama koje se bave proizvodnjom kokaina i njegovom preprodajom u Peruu te ju odvodio u ilegalne laboratorije u Ekvadoru radi daljnjeg prenošenja i organiziranja transporta kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku. Radi lakšeg kretanja po zemljama Južne Amerike toj je osobi predao krivotvorenu američku putovnicu i vozačku dozvolu a za navedene usluge joj je plaćao mjesečno do 1.500 dolara. Nadalje, N. I. je angažirao okrivljenika A. L. koji je bio zadužen za skladištenje i čuvanje kokaina i heroina u jednom stanu u Splitu i kući u Imotskom gdje je drogu vagao, dodavao smjesu za povećanje mase, prepakiravao te je potom prodavao u Hrvatskoj. Osim navedenog, sukladno dogovoru s N. I., A. L. je vrbovao i druge okrivljenike kao pripadnike organizacije koji su bili zaduženi za preuzimanje i prijevoz kokaina iz Zagreba u Split i dostavu droge zainteresiranim kupcima, za distribuciju i daljnju prodaju kokaina na području Istre, te za vrbovanje novih članova organizacije i za sada nepoznatih osoba koje su kao kuriri-gutači prenosili kokain iz Južne Amerike u Hrvatsku
Okrivljenik N. I. je, osobno ili posredstvom drugih pripadnika, upućivao pripadnike organizacije u zemlje Južne Amerike radi preuzimanja i prenošenja kokaina što je i financirao uplaćivanjem novca preko Western Uniona i Money grama. Kako bi pripadnike organizacije upozorio na obvezu postupanja po dogovoru, N. I. je primjenjivao prijetnju kao i silu u slučaju neispunjenja dobivenih uputa i sumnje u nelojalnost. Na opisani način okrivljenici su prokrijumčarili ukupno 38 kilograma kokaina od čega je zaplijenjeno 11,5 kilograma.. Prodajom droge pribavili su protupravnu imovinsku korist od najmanje 938.000 eura a novac dobiven prodajom droge su međusobno dijelili ovisno o njihovim ulogama u opisanoj kriminalnoj aktivnosti. U optužnici je protiv sedmero okrivljenika predloženo produljenje pritvora.