Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Ipsilon

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Rijeci protiv devetero hrvatskih državljana D. G. (1971.), N. M. (1968.), S. Š. M. (1970.), Ž. M. (1977.), S. L. (1972.), A. B. (1978.), I. Š. (1980.), D. S. (1959.) i E. D. (1974.) zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te primanja i davanja mita. (9. 10. 2009.)

Optužnicom se D. G. tereti da je, od ožujka 2008. do travnja 2009. godine, u Poreču te na području Istre i Zagrebačke županije, u više navrata zatražio od N. M. policijskog službenika, a ovaj potom od ostalih okrivljenika, da mu koristeći svoje službene položaje pribave neimovinsku korist. Tako su N. M., S. Š. M., Ž. M., A. B.i I. Š., inače policijski službenici, na traženje D. G., pribavljali i davali različite službene podatke do kojih D. G. nije mogao doći na legalan način. Nadalje, D. G. je, uz posredovanje N. M., od carinskog službenika S. L., također dobivao službene podatke do kojih nije mogao doći na zakonit način. Osim navedenog, S. L. je u više navrata, opet uz posredovanje N. M., omogućio jednoj osobi da se okoristi omogućavanjem uvoza većih količina robe bez carinskog nadzora i bez plaćanja poreznih i carinskih davanja. Nadalje, D. S. se tereti da je, kao općinska državna odvjetnica, na višekratno traženje D. G., pristala da mu dogovori sastanak s policijskim službenikom PU istarske zaduženog za rad u predmetu vezanom za poslovanje tvrtke u njegovom vlasništvu. Za postupanje po zahtjevima D. G. od njega je, u veljači 2009. na dar primila ogrlicu od bijelog zlata. Optužnicom se E. D. tereti da je, kao pročelnik u Poreznoj upravi, Područni ured Pazin, na traženje D. G., od rujna 2007. do travnja 2009. godine, davao D. G. korisne informacije o pripremi i tijeku poreznog nadzora nad trgovačkim društvima u njegovom vlasništvu te o tijeku provođenja policijskih izvida nad njima i njegovim trgovačkim društvima. Osim davanja navedenih podataka, E. D. se tereti da je poduzimao i radnje u cilju sprječavanja daljnjih poreznih kontrola, a za navedene usluge mu je D. G. u lipnju 2008. poklonio skupocjeni televizor i glazbenu liniju.

U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv D. G. dok je protiv ostalih osmero okrivljenika predložena primjena sigurnosne mjere zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti.