Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Ka-ka

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv devetorice hrvatskih državljana, i to M. M. (1954.), Ž. J. (1963.), G. H. (1960.), M. M. (1980.), R. M. (1981.), T. M. (1971.), B. J. (1961.), K. M. (1968.) i T. G. (1959.) zbog zlouporabe opojnih droga. Protiv okrivljenika (1968.) podignuta je optužnica i zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. (19. 2. 2009.)
Optužnicom se prvookrivljenog M. M. tereti da je kao organizator, početkom ljeta 2007. godine, s ostalim okrivljenicima i još dvije osobe dogovorio zajedničku nabavu kokaina u Južnoj Americi i njegovom krijumčarenju preko Afrike u europske zemlje radi preprodaje na ilegalnom narko tržištu u Hrvatskoj.
Prvookrivljeni M. M. je nabavljao kokain u Južnoj Americi i potom ga krijumčario na područje Gvineje gdje je zajedno sa Ž. J. angažirao T. G. i ostale pomorce koji su odlazili u Afriku i tamo preuzimali veće količine kokaina skrivenog na brodovima na kojima su radili kao mornari i krijumčarili ga u neku od europskih luka. Nakon toga su okrivljeni M. M., R. M. i M. M. preuzimali kokain i krijumčarili ga u Nizozemsku u kojoj prebivaju. Nadalje, okrivljenog M. M. tereti se da je odlazio u Hrvatsku i osobno kontaktirao petoricu okrivljenika radi dogovora daljnjeg krijumčarenja kokaina i njegove distribucije na hrvatskom narko tržištu. Sukladno dogovoru, G. H. je bio zadužen za angažiranje i daljnje upućivanje vozača radi ilegalnog prijevoza kokaina a M. M. i R. M. su bili zaduženi za vozila te skrivanje i otpremu kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku. Za prihvat i daljnju distribuciju kokaina na narko tržište u Zagrebu bili su zaduženi okrivljeni T. M. i B. J. dok su dio kokaina namijenjenog dalmatinskom narko tržištu, u okolici Splita, preuzimali i skrivali okrivljeni M. M. i Ž. J.
Od ukupne količine kokaina koji su tako prokrijumčarili u Hrvatsku, u tri je navrata pronađeno i zaplijenjeno ukupno 13,5 kilograma kokaina.
Osim navedenog, okrivljenog K. M. se tereti da je u stanu u Zagrebu neovlašteno držao jednu automatsku pušku sa pripadajućim streljivom, dvije ručne bombe te veće količine streljiva za različita vatrena oružja.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv okrivljenih Ž. J., G. H., T. M., B. J., K. M. i T. G.