Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Koktel

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv sedmero hrvatskih državljana, i to protiv: E. M. (1967.), I. P. (1952.), Z. G. (1960.), C. Š. (1968.), Ž. M. (1964.), I. M. (1970.) i S. J. (1965.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. (13. 1. 2009.)
Optužnicom se okrivljenike tereti da su se od 24. rujna do 18. listopada 2008. u Splitu udružili u zajedničko djelovanje radi nabave i preprodaje veće količine heroina.
Prvookrivljeni E. M. je, prema prethodnom dogovoru sa I. P. i Z. G., od za sada nepoznatih osoba iz Sarajeva nabavljao veće količine heroina radi daljnje preprodaje. Novac za nabavu droge je osiguravao E. M. i davao ga okrivljenom I. P. koji je potom u najmanje dva navrata od za sada nepoznate osobe u Sarajevu nabavio oko dva do tri kilograma heroina. Drogu je u Sarajevu predavao okrivljenom Z. G. koji ju je donosio u Split i predavao okrivljenom E. M. a koji je zajedno s ostalim okrivljenicima organizirao daljnju prodaju heroina. Sukladno dogovoru sa okrivljenim E. M., Z. G. je u svom stanu u Splitu drogu miješao s aditivima, vagao i prepakiravao u pakiranja od 50 grama te je potom veći dio prepakirane droge odnosio u stan okrivljenih S. J. i Ž. M. radi daljnje prodaje dok je dio prepakirane droge zadržao kod sebe. Okrivljeni E. M. je mobitelom primao narudžbe kupaca i dogovarao količinu i mjesto isporuke heroina kojeg je preuzimao od Z. G. i Ž. M. te ga je osobno ili s nekim od njih isporučivao kupcima. Drogu je od E. M. preuzimala i C. Š. te je potom predavala okrivljenom I. M. koji je drogu prodavao krajnjim korisnicima. Tereti ju se da je u navedenom razdoblju u najmanje trinaest navrata predala ukupno oko 1,1 kilogram heroina. Dio novca od prodaje predavala je okrivljenom E. M. a dio je zadržavala za sebe.
Ujedno se okrivljene tereti da su 17. listopada 2008. u Sarajevu nabavili veće količine heroina kojeg je Z. G. 18. listopada 2008. u autobusu dovezao do Splita. Policijski službenici su okrivljenog Z. G. zaustavili po izlasku iz autobusa a on im je predao četiri paketa oblijepljena ljepljivom trakom u kojima se nalazilo ukupno 1,9 kilograma heroina te jedan paket s ukupno 996 grama smjese paracetamola i kofeina namijenjene za miješanje s heroinom te tri mobitela sa SIM karticama. Pretragom njegova stana policijski službenici su pronašli i uz potvrdu oduzeli digitalnu vagu, dok su kod E. M. uz potvrdu oduzeli 26.600 kuna, 1.000 eura, digitalnu vagu, notes s imenima i brojevima telefona te 8,6 grama razasutog heroina i tri mobitela. Kod okrivljenog I. P. je pronađeno i oduzeto 330 eura te mobitel sa tri SIM kartice dok su kod okrivljene C. Š. pronađena dva mobitela sa pripadajućim karticama. Pretragom stana od Ž. M. policijski službenici su uz potvrdu oduzeli 6.400 kuna, PVC vrećicu s ukupno 115,6 grama heroina te tri mobitela a u stanu I. M. pronašli su 22.100 kuna, digitalnu vagu i četiri mobitela. U stanu S. J. pronađen je i uz potvrdu oduzet neseser u kojem se nalazilo 47 PVC vrećica s ukupno 2,3 kilograma heroina.
Tereti ih se da su na opisani način u navedenom razdoblju preprodajom droge ostvarili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje dva milijuna kuna.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih okrivljenika.