Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Krilo

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv sedmorice hrvatskih državljana Ž. Ć. (1965.), H. M. (1983.), J. V. (1981.), D. M. (1986.), T. M. (1980.), M. B. (1977.), I. Č. (1981.) te dvojice hrvatskih državljana koji imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine Š. B. (1953.) i M. M. (1965.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. (24. 2. 2009.)
Optužnicom se okrivljenike tereti da su se od kraja kolovoza do 24. studenoga 2008., na širem području Splita i Rijeke, povezali u zajedničko djelovanje radi nabave, prijevoza, spremanja i daljnje prodaje većih količina marihuane u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi.
Sukladno dogovoru, okrivljeni Š. B. je nabavljao veće količine marihuane iz Bosne i Hercegovine te je potom sa okrivljenim Ž. Ć. dogovarao detalje krijumčarenja droge iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Nadalje, Ž. Ć. je pronalazio kupce u Splitu i Rijeci te je dogovarao vrijeme i mjesto isporuke. Također je zajedno s okrivljenim Š. B. angažirao M. M. kao kurira-vozača koji je marihuanu preuzimao od Š. B. i prevozio je iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Prijevoz droge je naplaćivao od 100 do 150 eura po kilogramu. Prema uputi, Ž. Ć. je drogu prodavao ostalim okrivljenicima koji su potom organizirali daljnju preprodaju droge na širem području Splita i Rijeke.
Okrivljenicima se stavlja na teret da su na opisani način u navedenom razdoblju prokrijumčarili najmanje 35 kilograma marihuane.
U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih okrivljenika.