Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Manager

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana, i to: D. P. (1967.), D. M. (1950.), M. H. (1958.), Z. Š. (1968.), S. R. (1968.), J. P. (1977.), S. M. (1956.) i Z. M. (1957.) zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te protuzakonitog posredovanja. ( 9. 9. 2010.)

Optužnicom se D. P. tereti da je, od 2005. do listopada 2009., u Koprivnici, Varaždinu, Splitu i Zagrebu, kao potpredsjednik Vlade RH zadužen za gospodarstvo, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva te predsjednik Upravnog odbora HFP-a, koji odlučuje o prodaji 26 % dionica TD Podravka d.d. u vlasništvu Republike Hrvatske, zajedno sa D. M. i M. H. povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi ostvarenja plana stjecanja većinskog udjela u TD Podravka. Sukladno dogovoru sa D. P., M. H. i S. M, četvorica okrivljenika su zaključivali pravne poslove kojima su nepotrebno zadužili TD Podravka d.d., na način da su namjenska sredstva TD Podravka d.d. trošili nenamjenski za ostvarenje plana stjecanja većinskog udjela u TD Podravka d.d., na način da su odobravali kredite drugima bez znanja i suglasnosti Uprave i Nadzornog odbora, kreditno zaduživali TD Podravka d.d., davali jamstva po mjenicama i kreditima drugima, a sve kako bi pribavili sredstva koja su trošili za financiranje kupnje dionica TD Podravka d.d.. Na opisani način oštetili su TD Podravka d.d. u iznosu od najmanje 400.882.343,40 kuna.
Nadalje, D. P. se tereti da je, tijekom studenoga 2009., koristeći autoritet kojeg je imao kao donedavni potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva, a u cilju prikrivanja realizacije plana stjecanja većinskog udjela u TD Podravka d.d. i prikazivanja da su ranije navedena sredstava TD Podravka d.d. opravdano korištena, od opunomoćenika TD Gradec d.o.o. Križevci zatražio da prizna dugovanje TD Gradec d.o.o. prema TD Podravka d.d. u iznosu od 10.756.720,89 kuna, iako je znao da ne postoji dugovanje navedenog trgovačkog društva prema TD Podravka d.d. kao i za postojanje dokumenta koji to potvrđuje. Budući da navedeno trgovačko društvo nije imalo nikakvu obvezu plaćanja prema TD Podravka d.d., opunomoćenik TD Gradec d.o.o. Križevci nije na to pristao.
Optužnicom se Z. Š. tereti da je, tijekom ožujka i travnja 2009., u Zagrebu i Koprivnici, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi odvjetničkom društvu u kojem je Z. M. član i odgovorna osoba, zlouporabio položaj i ovlasti. Naime, nakon što je Z. M. ugovore između OTP banke, TD Podravka d.d. i tvrtke Fima Ami Ltd Malta sklopio kao punomoćnik tvrtke Fima Ami Ltd Malta, a ne kao punomoćnik TD Podravka d.d., kako bi svoje usluge u zaključenju tih ugovora naplatio od TD Podravka d.d., sukladno dogovoru sa Z.Š., iako u navedenom poslu nije nastupao kao punomoćnik TD Podravka d.d., u ime odvjetničkog društva ispostavio račun društvu Podravka d.d. u iznosu od 1.830.000 kuna pozivajući se pri tome na druge ugovore koje je to odvjetničko društvo zaključilo sa TD Podravka d.d. Potom je Z. Š., sukladno dogovoru, osobno odobrio plaćanje navedenog računa od čega se 1.500.000 kuna odnosilo na vrijednost usluge a 330.000 kuna na porez na dodanu vrijednost. Na opisani način je odvjetničkom društvu pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 1.500.000 kuna a za koji iznos je oštećeno TD Podravka d.d.