Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Memphis

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv osmorice hrvatskih državljana S. D.(1964.), A. S. (1971.), M. S. (1957.), Š. Š. (1960.), R. M. (1963.), Đ. S. (1967.), J. Z. (1970.) i I. M. (1974.) te dvojice hrvatskih državljana koji imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine I. A. (1969.) i V. B. (1971.) zbog počinjenja više kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela te izbjegavanja carinskog nadzora (9. 10. 2009.)
Optužnicom se S. D. i I. A. terete da su, od ožujka do 10. lipnja 2009., u Zagrebu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi krijumčarenja cigareta iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Okrivljenici su, prema unaprijed utvrđenim zadacima nabavljali u Bosni i Hercegovini veće količine cigareta bez odgovarajućih nadzornih markica Ministarstva financija RH te ih potom krijumčarili u Hrvatsku. Sukladno dogovoru, S. D. je prikupljao novac za nabavu cigareta u Bosni i Hercegovini kojeg je predavao I. A. te osiguravao prihvat i distribuciju cigareta na ilegalnom tržištu u Zagrebu i pronalazio kupce dok je I. A. bio zadužen za nabavu i plaćanje cigareta u Bosni i Hercegovini te utovar i prijevoz pojedinih pošiljki preko graničnih prijelaza na kojima je nalazio carinika koji bi bez kontrole propuštao vozilo s cigaretama kao prazno te pratnju vozila s cigaretama do odredišta izbjegavajući granične i policijske kontrole. Nadalje, V. B. je veće količine cigareta sakrivao u preuređenom tovarnom prostoru svoje auto cisterne te ih prevozio preko graničnog prijelaza u Hrvatsku gdje su cigarete potom preuzimali ostali okrivljenici. Oni su u zatvorenom prostoru autopraonice A. S. i M. S. cigarete skladištili te potom vršili pretovar u druga osobna vozila dok su Š. Š., Đ. S., J. Z. i I. M. cigarete prodavali daljnjim preprodavačima. Novac od prodaje cigareta su međusobno dijelili S. D. i I. A. dok su dio novca davali A. S., M. S., V. B. i R. M., ovisno o njihovim ulogama u opisanoj kriminalnoj aktivnosti. Na opisani način okrivljenici su u navedenom razdoblju u najmanje dva navrata iz Bosne i Hercegovine prokrijumčarili u Hrvatsku najmanje 232.980 kutija cigareta dok su prodali najmanje 116.500 kutija cigareta u vrijednosti od najmanje 1.800.000 kuna.
U optužnici je protiv I. A. i Š. Š. predloženo produljenje pritvora dok je protiv svih okrivljenika predloženo oduzimanje imovinske koristi.