Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica u predmetu Vjetar

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Rijeci protiv četvorice hrvatskih državljana M. J. (1968.), T. B. (1977.), Z. M. (1976.) i E. P. (1978.) zbog počinjenja kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora i udruživanja za počinjenje kaznenih djela. (24. 5. 2011.)
Optužnicom se okrivljenici terete da su se, od 28. lipnja do 28. prosinca 2010., u Hrvatskoj i Sloveniji, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, povezali u zajedničko djelovanje radi nabave i daljnje ilegalne prodaje većih količina školjkaša. Sukladno prethodnom dogovoru, M. J. se povezao s jednom muškom osobom iz Slovenije s kojom je dogovarao termin, način prenošenja, mjesto primopredaje te cijenu od 34 eura za kilogram prstaca. Potom je M. J. organizirao protuzakoniti izlov školjkaša nakon čega su T. B., Z. M. i E. P., koristeći više plovila u svom vlasništvu, prenosili školjkaše morskim putem u Sloveniju. Na opisani način okrivljenici su prokrijumčarili najmanje 1.000 kilograma prstaca, 20 kilograma jakobovih kapica i pet kilograma prnjavica. Okrivljenik M. J. je pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 15.000 eura od kojih je 5.000 eura predao T. B. a za izvršeni protuzakoniti izlov i krijumčarenje je Z. M. dao 3.000 eura.
U optužnici je postavljen imovinskopravni zahtjev u iznosu od 2.806.800 kuna te je predloženo oduzimanje imovinske koristi od okrivljenika.