Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv dvanaest osumnjičenika zbog primanja i davanja mita

Po dovršetku operativne akcije Titanic, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv 12 hrvatskih državljana (1950., 1979., 1964., 1970., 1967., 1970., 1963., 1957., 1953., 1983., 1972. i 1965.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita te pomaganja u davanju mita. (30. 4. 2009.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, kao načelnik Odjela stručno-tehničkih poslova Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te ujedno član ispitnog povjerenstva za polaganje ispita za voditelje brodica, od rujna do 11. prosinca 2008. u Koprivnici i Zagrebu, u više navrata tražio i primio mito.
Sukladno dogovoru s prvoosumnjičenikom, trećeosumnjičenik je pronalazio osobe koje su bile zainteresirane platiti stjecanje dozvola za A ili B kategorije brodica bez stvarnog polaganja ispita. Tako je od dvojice osumnjičenika zatražio iznose od 1.800 kuna od kojih je 200 kuna zadržao za sebe dok je ostatak novca i dokumente potrebne za izdavanje dozvola predavao prvoosumnjičeniku. Potom je prvoosumnjičenik u službene evidencije i zapisnike o polaganju ispita prikazivao prijavljivanje i polaganje ispita osumnjičenika te izdane dozvole za upravljanje brodicama predavao trećeosumnjičeniku koji ih je proslijedio toj dvojici osumnjičenika.
Osnovano se sumnja da je i drugoosumnjičenik, kao načelnik Odjela upravno-pravnih poslova Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i član ispitnog povjerenstva za polaganje ispita za voditelje brodica, u više navrata tražio i primio mito. On je, sukladno dogovoru s trećeosumnjičenikom i četvrtoosumnjičenikom, od proljeća 2008. do 12. ožujka 2009., u Koprivnici i Zagrebu, za iznos od najmanje 500 kuna osiguravao izdavanje dozvola zainteresiranim osumnjičenicima koje su pronalazili trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik. Oni su od zainteresiranih osumnjičenika tražili iznose od 1.800 do 2.100 kuna od kojih su najmanje 500 kuna predavali drugoosumnjičeniku. On je potom na ispitnim rokovima u službene evidencije i zapisnike neistinito prikazivao pristupanje tih osumnjičenika polaganju ispita te im tako omogućio izdavanje dozvola.
U istražnom zahtjevu je predloženo određivanje pritvora protiv prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenika.