Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv bivšeg načelnika Općine Popovača

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1948.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. (26. 6. 2009.)
Osnovano se sumnja da je osumnjičenik, u rujnu 1999. godine, kao načelnik Općine Popovača, na štetu navedene Općine omogućio jednom trgovačkom društvu stjecanje vlasništva zemljišta površine od 40.720 kvadratnih metara. Naime, nakon donošenja presude Općinskog suda prema kojoj je Općina Popovača izgubila pravo vlasništva nad tim zemljištem, iako je znao da zemljište pripada Općini, naložio je odvjetniku koji je zastupao Općinu i koji je tužbeni zahtjev osporio u cijelosti, da ne podnese žalbu protiv presude uslijed čega je presuda postala pravomoćna. Tako je postupio u namjeri da trgovačkom društvu omogući stjecanje vlasništva nad zemljištem.
Na opisani način je tom društvu pribavljena nepripadna materijalna korist u vrijednosti zemljišta od 1.832,400 kuna, za koji iznos je oštećena Općina Popovača.