Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv deset osumnjičenika zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela te izbjegavanja carinskog nadzora

Po dovršetku operativne akcije "Memphis", USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv osmorice hrvatskih državljana (1964., 1971., 1957., 1960., 1963., 1967., 1970. i 1974.) te dvojice hrvatskih državljana koji imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine (1969. i 1971.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela te izbjegavanja carinskog nadzora. (15. 6. 2009.)
Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik, od ožujka do 10. lipnja 2009., u Zagrebu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike radi krijumčarenja cigareta iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.
Osumnjičenici su, prema unaprijed utvrđenim zadacima nabavljali u Bosni i Hercegovini veće količine cigareta bez odgovarajućih nadzornih markica Ministarstva financija RH te ih potom krijumčarili u Hrvatsku. Sukladno dogovoru, prvoosumnjičenik je prikupljao novac za nabavu cigareta u Bosni i Hercegovini kojeg je predavao drugoosumnjičeniku te osiguravao prihvat i distribuciju cigareta na ilegalnom tržištu u Zagrebu i pronalazio kupce dok je drugoosumnjičenik bio zadužen za nabavu i plaćanje cigareta u Bosni i Hercegovini te utovar i prijevoz pojedinih pošiljki preko graničnih prijelaza na kojima je nalazio carinika koji bi bez kontrole propuštao vozilo s cigaretama kao prazno te naknadno unosio podatke o ulazu vozila u carinski informacijski sustav. Petoosumnjičenik je veće količine cigareta sakrivao u preuređenom tovarnom prostoru svoje auto cisterne te ih prevozio preko graničnog prijelaza u Hrvatsku gdje su cigarete potom preuzimali ostali osumnjičenici. Oni su u zatvorenom prostoru autopraonice trećeosumnjičenika i četvrtoosumnjičenika cigarete skladištili te potom vršili pretovar u druga osobna vozila dok su četvorica osumnjičenika cigarete prodavali daljnjim preprodavačima.
Novac od prodaje cigareta su međusobno dijelili prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik dok su dio novca davali trećeosumnjičeniku, četvrtoosumnjičeniku, petoosumnjičeniku i sedmoosumnjičeniku, ovisno o njihovim ulogama u opisanoj kriminalnoj aktivnosti. Na opisani način osumnjičenici su u navedenom razdoblju iz Bosne i Hercegovine prokrijumčarili u Hrvatsku najmanje 232.980 kutija cigareta dok su prodali najmanje 116.500 cigareta i pribavili imovinsku korist od najmanje 1.800.000 kuna.
U istražnom zahtjevu je protiv petorice osumnjičenika predloženo određivanje pritvora.