Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv devetero osumnjičenika zbog više kaznenih djela

USKOK je, po dovršetku operativne akcije Ipsilon, podnio Županijskom sudu u Rijeci istražni zahtjev protiv devetero hrvatskih državljana (1971., 1968., 1970., 1977., 1972., 1978., 1980., 1959. i 1974.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te primanja i davanja mita. (9. 5. 2009.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, od ožujka 2008. do travnja 2009. godine u Poreču te na području Istre i Zagrebačke županije, u više navrata zatražio od drugoosumnjičenog policijskog službenika; a on potom od ostalih osumnjičenika; da mu koristeći svoje službene položaje pribave neimovinsku korist. Tako je petero osumnjičenika, inače policijskih službenika, prvoosumnjičeniku pribavljalo i davalo različite službene podatke do kojih prvoosumnjičenik nije mogao doći na legalan način.
Nadalje, prvoosumnjičenik je, uz posredovanje drugoosumnjičenika, od petoosumnjičenog carinskog službenika također dobivao službene podatke do kojih nije mogao doći na zakonit način.
Osim navedenog, petoosumnjičenik je u više navrata, opet uz posredovanje drugoosumnjičenika, omogućio jednoj osobi da se okoristi omogućavanjem uvoza većih količina robe bez carinskog nadzora i bez plaćanja poreznih i carinskih davanja.
Postoji osnovana sumnja da je 50-godišnjakinja kao općinska državna odvjetnica, na višekratno traženje prvoosumnjičenika, pristala da mu dogovori sastanak s policijskim službenikom PU istarske zaduženog za rad u predmetu vezanom za poslovanje tvrtke u njegovom vlasništvu. Za postupanje po zahtjevima prvoosumnjičenika od njega je na dar primila ogrlicu od bijelog zlata.
Devetoosumnjičenog se sumnjiči da je kao pročelnik u Poreznoj upravi, Područni ured Pazin, također na traženje prvoosumnjičenika, od rujna 2007. do travnja 2009. godine, prvoosumnjičeniku davao korisne informacije o pripremi i tijeku poreznog nadzora nad trgovačkim društvima u njegovom vlasništvu te o tijeku provođenja policijskih izvida nad prvoosumnjičenikom i njegovim trgovačkim društvima. Osim davanja navedenih podataka, sumnja se i da je poduzimao radnje u cilju sprječavanja daljnjih poreznih kontrola, a za navedene usluge mu je prvoosumnjičenik u lipnju 2008. poklonio skupocjeni televizor i glazbenu liniju.
U istražnom zahtjevu predloženo je određivanje pritvora protiv četvorice osumnjičenika.