Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv petero osumnjičenika zbog zlouporabe položaja i ovlasti

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv četvero hrvatskih državljana (1971., 1942., 1978., i 1963.) i jednog državljanina Njemačke (1967.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. (26. 5. 2009.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenica, kao voditeljica Projekta iz područja zaštite okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u Zagrebu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i ostale osumnjičenike, zlouporabila položaj i ovlasti.
Naime, prema uputi prvoosumnjičenice, drugoosumnjičeni pročelnik za komunalne poslove u jednoj Općini, se obratio trećeosumnjičeniku koji nije bio zaposlenik Fonda, u svezi nabave kontejnera za zbrinjavanje smeća te je Općina prema uputi prvoosumnjičenice i trećeosumnjičenika uputila pozive za dostavu ponuda zajedno s troškovnicima i to određenim trgovačkim društvima, dok su ponude dostavila trgovačka društva u kojima su trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik direktori i odgovorne osobe.
Nakon što je Općinsko poglavarstvo donijelo odluku o prihvaćanju ponude trgovačkog društva četvrtoosumnjičenika kao najpovoljnije, drugoosumnjičenik je, u listopadu 2006. godine, sukladno dogovoru s prvoosumnjičenicom, trećeosumnjičenikom i četvrtoosumnjičenikom, potpisao otpremnice kojima je potvrdio da je općina zaprimila kante, kontejnere i spremnike za komunalni otpad u ukupnoj vrijednosti od 573.375,56 kuna iako Općina nije zaprimila robu naznačenu u otpremnicama, nakon čega je kompletna dokumentacija dostavljena Fondu, te je u listopadu 2006. godine između Općine i Fonda sklopljen ugovor o zajedničkom financiranju kupnji kanti i kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada prema kojem Fond sudjeluje sa 70 posto sredstava u iznosu od 401.362, 89 kuna, koji iznos je Fond 31. listopada 2006. doznačio općini.
Sukladno prethodnom dogovoru s prvoosumnjičenicom i trećeosumnjičenikom, drugoosumnjčenik je odmah taj iznos uplatio na račun trgovačkog društva petoosumnjičenice, te su navedeni iznos međusobno podijelili čime su pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 293.500,00 kuna.