Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv policijskog službenika zbog zlouporabe položaja i ovlasti te dvojice osumnjičenika zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti

USKOK je Županijskom sudu u Rijeci podnio istražni zahtjev protiv trojice hrvatskih državljana (1977., 1963. i 1975.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (23. 6. 2009.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, od prosinca 2007. do lipnja 2008. godine u Poreču, koristeći položaj policijskog službenika, pribavljao i davao različite službene podatke koje su ga drugoosumnjičenik i trećeosumnnjičenik tražili a do kojih nisu mogli doći na zakonit način. Tako je drugoosumnjičeniku javio raspored službenika pomorske policije kako bi mu omogućio nedozvoljeni ribolov, dok je, koristeći pristupnu lozinku drugog policijskog službenika, trećeosumnjičeniku dao podatke o vozilima i osobama iz policijskog informacijskog sustava. Prvoosumnjičeni policijski službenik je u više navrata pribavio i dao na korištenje podatke o drugim osobama, o sudskim nalozima za dovođenje, te adresama, većem broju osoba kojima takvi službeni podaci nisu dostupni.
Također je, u ožujku 2008. godine u Poreču, onemogućio cjelovitu kriminalističku obradu i postupanje policije prema jednoj muškoj osobi kojoj je, prilikom pozivanja u policijsku postaju, rekao da ne donese svoj mobilni telefon, što je ovaj i učinio.
Nadalje, u namjeri da osigura povrat stvari koje su mu bile otuđene, prvoosumnjičenik je, koristeći položaj policijskog službenika, utvrdio koje osobe su počinile krađu te je 27. svibnja 2008. bez sudskog naloga obavio pretragu prostorija koje su te osobe koristile i oduzeo predmete koji su mu otuđeni, o čemu nije izdao potvrde niti je sastavio službeno izvješće.