Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv šestorice osumnjičenika zbog primanja i davanja mita

Po dovršetku operativne akcije Stop, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv šestorice hrvatskih državljana (1970., 1976., 1988., 1989., 1972. i 1981.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita te davanja mita. (14. 4. 2009.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, inače osnivač i ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Đurđevac; licencirane ustanove za srednjoškolsko obrazovanje odraslih u programima doškolovanja, prekvalificiranja i osposobljavanja za različita zanimanja u prometnoj, trgovačkoj i građevinskoj struci; od 1. rujna 2008. do 6. ožujka 2009. u Koprivnici, u više navrata tražio i primio mito.
Sukladno dogovoru, drugoosumnjičenik je, za proviziju, pronalazio osobe koje su bile zainteresirane platiti stjecanje svjedodžbi o prekvalifikaciji dok je prvoosumnjičenik za novčane iznose koji su se kretali od najmanje 3.500 do 10.000 kuna omogućio četvorici osumnjičenika izdavanje svjedodžbi o položenom završnom ispitu i stjecanju srednje stručne spreme iako osumnjičenici nisu pohađali nastavu, polagali potrebne razlikovne i dopunske ispite te nisu pisali završne radove.
U istražnom zahtjevu je predloženo određivanje pritvora protiv prvoosumnjičenika.