Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv trojice osumnjičenika zbog zlouporaba položaja i ovlasti i krivotvorenja službenih isprava

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv trojice hrvatskih državljana (1960., 1962. i 1965.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave. (11. 5. 2009.)
Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik kao upravitelj Kaznionice u Lepoglavi, i drugoosumnjičenik kao njegov pomoćnik, od 23. kolovoza 2006. do 6. listopada 2008., sukladno dogovoru u više navrata omogućili korištenje raznih pogodnosti zatvorenicima koji nisu ispunjavali uvjete za korištenje tih pogodnosti.
Postoji osnovana sumnja da su u najmanje četiri navrata zatvorenicima omogućili premještaj iz zatvorenih u poluotvorene odjele Kaznionice.
U jednom su slučaju službenici zaduženoj za sastavljanje zapisnika naložili da u zapisnik upiše prijedlog odluke o premještaju zatvorenika, iako stručni suradnik Odjela tretmana na kolegiju nije stavio takav prijedlog jer nisu bili ispunjeni uvjeti za takav premještaj. Ujedno su tom zatvoreniku omogućili da svaki mjesec može izlaziti u mjesto prebivališta u trajanju od 72 sata tako što su prethodno službenici naložili da u zapisniku promijeni ocjenu "uspješan" u "naročito uspješan." Osim navedenog, istom zatvoreniku su omogućili 85 izvanrednih posjeta u radne dane od strane posjetitelja koji nisu upisani kao redovni posjetitelji. Također su mu omogućili telefoniranje izvan radnog vremena propisanog dnevnim rasporedom te 26 izlazaka i povrataka na odjel Kaznionice bez osobne pretrage iako o korištenju te pogodnosti nisu prethodno zatražili mišljenje Državnog odvjetništva.
Na opisani način osumnjičenici su još dvojici zatvorenika protupravno omogućili premještaj iz zatvorenog u poluotvoreni odjel a jednom zatvoreniku su pored navedene pogodnosti omogućili i 24 izvanredna posjeta u radne dane iako posjetitelji nisu bili upisani kao redovni posjetitelji.
Osnovano se sumnja da su u četvrtom slučaju zatvoreniku omogućili protupravni premještaj u poluotvoreni odjel znajući da on za to ne ispunjava uvjete naloživši podređenom službeniku da pripremi takav prijedlog i iznese ga na sastanku. Slijedom toga je utvrđen prijedlog takve odluke, koju je potom uz suglasnost prvoosumnjičenog 49-godišnjaka potpisao drugoosumnjičeni 47-godišnjak.
Postoji osnovana sumnja da je trećeosumnjičenik kao načelnik Odjela tretmana Kaznionice u Lepoglavi, sukladno dogovoru s prvoosumnjičenikom, odobrio jednom zatvoreniku izvanredni izlazak u trajanju od pet dana iako na sastanku kolegija nije o tome raspravljano niti je bilo takvog zahtjeva zatvorenika jer nije ispunjavao sigurnosne uvjete za korištenje izvan-kaznioničkih pogodnosti.