Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnesen istražni zahtjev protiv trojice osumnjičenika zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti

Po dovršetku operativne akcije Pohlepa, USKOK je Županijskom sudu u Osijeku podnio istražni zahtjev protiv trojice hrvatskih državljana (1958., 1971. i 1968.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i primanja mita. (7. 6. 2009.)
Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, od sredine 2007. do lipnja 2009. u Belom Manastiru, kao voditelj porezne ispostave i odgovoran za zakonitost rada ispostave, tražio i primio mito. Naime, utvrdio je kako će u jednom predmetu kupoprodaje nekretnine nastupiti porezna zastara te je pozvao jednu mušku osobu u službene prostorije ispostave i zatražio od njega 200.000 kuna kako bi predmet pustio u zastaru. S obzirom da ta osoba nije imala traženi iznos u gotovini, prvoosumnjičenik ga je zatražio da mu dio iznosa podmiri obavljanjem građevinskih radova na njegovoj obiteljskoj kući a dio preda u gotovini, na što je ta muška osoba pristala. Nakon što mu je obavio građevinske radove u vrijednosti od najmanje 5.500 eura, prvoosumnjičenik je zatražio dodatne radove te mu predao ponudu sa specifikacijom troškova u iznosu od najmanje 45.000 kuna nakon čega ga je u više navrata tražio obavljanje radova ili isplatu u protuvrijednosti od 6.000 eura.
Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik tijekom 2007. godine u Belom Manastiru, pribavio jednom prodavatelju nekretnine znatnu protupravnu imovinsku korist. Naime, prvoosumnjičenik nije donio rješenje o utvrđivanju porezne obveze niti je službenicima ispostave naložio donošenje rješenja iako je prethodno, kao voditelj ispostave, utvrdio da će u navedenom predmetu nastupiti porezna zastara. Na opisani način je toj osobi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 30.000 kuna.
Drugoosumnjičenika i trećeosumnjičenika se sumnjiči da su, od siječnja do 4. lipnja 2009. u Osijeku i Belom Manastiru, kao inspektori Ministarstva financija (Porezne uprave - Područnog ureda Osijek) tijekom poreznog nadzora od direktora jedne tvrtke tražili i primili mito. Naime, zatražili su ga u više navrata iznos od 10.000 eura kako u zapisniku ne bi naveli sve utvrđene činjenice, na što je ovaj i pristao pa im je 4. lipnja 2009. u jednom caffe baru u Osijeku predao 10.000 eura.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da su drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik počinili i kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, donosno da su od 23. siječnja do 19. svibnja 2009. u Osijeku i Belom Manastiru; prilikom inspekcijskog nadzora iste tvrtke; u zapisnik unijeli neistinite podatke o obavljenim investicijskim ulaganjima u iznosu od 464.060,03 kuna te su toj tvrtki omogućili pribavljanje protupravne imovinske koristi od najmanje 30.000 kuna.
U istražnom zahtjevu predloženo je određivanje pritvora protiv svih osumnjičenika.