Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podneseni istražni zahtjevi protiv petorice osumnjičenika zbog kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina

USKOK je podnio Županijskom sudu u Zagrebu dva istražna zahtjeva protiv trojice hrvatskih državljana (1977., 1971., 1963.) te dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1983. i 1975.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina - otmice. (14. 4. 2009.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici, prema prethodnom dogovoru i u cilju pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi, 8. travnja 2009. na jednom parkiralištu u Zagrebu prišli s leđa jednom muškarcu i prisilili ga da uđe u osobni automobil. Naime, trojica osumnjičenika su ga uhvatila ispod ruku i za glavu te ga potom ugurali i polegli na zadnje sjedište automobila. Potom su mu preko očiju stavili ljepljivu traku a ruke vezali lisicama te ga odvezli izvan Zagreba. Nakon toga su ga prebacili u prtljažnik osobnog automobila te ga, u pratnji još dva automobila, odvezli prema hrvatsko-bosanskoj granici.
U jednom nenaseljenom mjestu u Bosni i Hercegovini su mu naredili da mobitelom kontaktira svoju suprugu te ju izvijesti da je otet i da, do sljedećeg dana, mora donijeti 1.000.000 eura jer će ga u protivnom ubiti. Osumnjičenici su ga potom odvezli do jedne kuće iz koje je pobjegao.