Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv devetero osumnjičenika zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave

USKOK je Županijskom sudu u Splitu podnio istražni zahtjev protiv devetero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i poticanja na krivotvorenje službene isprave. (20. 2. 2009.)
Postoji osnovana sumnja da je četvero osumnjičenika - državnih službenika u jednoj od Službi za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinskopravne poslove, u više navrata tijekom 2006., 2007. i 2008. godine na zahtjeve i traženja petero osumnjičenih građana; koji su prethodno podnijeli zahtjeve za izdavanje lokacijskih odnosno građevinskih dozvola; izdavali dozvole iako su bile protivne odredbama Zakona o prostornom uređenju i prostornom planu i drugim propisima. Osnovano se sumnja da je četvero osumnjičenih službenika unosilo neistinite podatke u lokacijske i građevinske dozvole te ih potom ovjeravali potpisom i službenim pečatom. Na opisani način su za četvero osumnjičenika pribavili korist u vidu stjecanja nepripadajućeg prava dok je na takav način jednom osumnjičeniku pribavljena protupravna imovinska korist u vidu neplaćanja komunalija u iznosu od najmanje 443.620 kuna.
U istražnom je zahtjevu predloženo određivanje pritvora protiv jednog osumnjičenika.