Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Postupanje u predmetu "Lora"

Povodom brojnih upita te tvrdnji kako su u svezi ratnih zločina u vojarni "Lora" u Splitu ništa ne poduzima, radi objektivnog izvješćivanja javnosti, još jednom izvješćujemo, kako je u tzv. predmetu "Lora 1" 2006. godine donesena pravomoćna osuđujuća presuda protiv osam optuženika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (7. 1. 2011.)

U predmetu tzv. "Lora 2" pred Županijskim sudom u Splitu 2008. godine je podignuta optužnica protiv pet optuženika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, a ta je optužnica postala pravomoćna. Predmet "Lora 2" nije dovršen jer se povodom žalbe Županijskog državnog odvjetništva u Splitu izjavljene u lipnju 2010. godine protiv rješenja izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu kojim je odbijen prijedlog državnog odvjetništva za suđenje u odsutnosti protiv nedostupnih optuženika nalazi na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.
Pored toga, u tijeku su kriminalistička istraživanja povodom novih prijava i saznanja o događajima u "Lori", koja istraživanja policija provodi po zahtjevu državnog odvjetništva od 13. studenog 2009. O zahtjevu za provođenje izvida izviješteni su podnositelji među kojima i Dalmatinski komitet za ljudska prava, koji je podnositelj jedne od prijava.
Kako pojedinci tvrde da je zločin u "Lori" zataškavan, to je nužno radi objektivnog izvješćivanja javnosti u vezi rada državnog odvjetništva i pojedinih zamjenika koji su dužili predmet ukazati na ove općepoznate činjenice, o kojima smo već ranije izvješćivali na internetskim stranicama Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.