Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Povodom tvrdnji kako policija i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nisu reagirali u svezi upozorenja o sumnjivom poslovanju i mogućim zlouporabama u trgovačkom društvu JADRANKAMEN navodimo slijedeće:

Nadležna policijska uprava kao i nadležna državna odvjetništva su povodom svih prijava, podnesaka i pritužbi u svezi mogućih zlouporaba poduzimala i poduzimaju radnje koje su ovlašteni i dužni poduzimati (4.5.2012.).

Kako smo već ranije izvijestili, povodom prijave Nezavisnog sindikata radnika JADRANKAMEN d.d. protiv odgovorne osobe V.V. zbog kaznenog djela povrede prava na rad i drugih prava iz rada iz čl. 114. Kaznenog zakona, nakon provedenih izvida i dokaznih radnji Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 10. siječnja 2012. godine protiv odgovorne osobe podiglo optužnicu.

Također, u svezi prijava o mogućim zlouporabama u gospodarskom poslovanju u ovom trgovačkom društvu i društvima koja su povezana bilo vlasničkom strukturom, bilo poslovnim odnosima, nadležno državno odvjetništvo je provelo i provodi složene dokazne radnje među kojima i zahtjevna knjigovodstveno financijska vještačenja jer postoje osnove sumnje da su sa računa trgovačkog društva iz Splita na račun trgovačkog društva JADRANKAMEN d.d. prebačena značajna financijska sredstva.  Nakon što se provede zadnja dokazna radnja u navedenom predmetu će uskoro biti donesena odluka o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.

Nadalje, Općinsko državno odvjetništvu u Splitu je 19. ožujka 2012. godine primilo izvješće Policijske uprave Splitsko-dalmatinske protiv dvije odgovorne osobe zbog kaznenog djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. Kaznenog zakona i drugih kaznenih djela, a koja djela su prema izvješću počinjena na štetu trgovačkog društva JADRANKAMEN. U ovom predmetu u tijeku su dokazne radnje, među kojima i vještačenja i po njihovom dovršetku donijeti će se odluka u predmetu.

Nadležna državna odvjetništva imaju također u radu više drugih prijava podnesenih kako od strane Nezavisnog sindikata tako i od strane uprave navedenog trgovačkog društva u kojim predmetima se provode kriminalistička istraživanja o kojima za sada, s obzirom na potpunu tajnost postupka, u ovoj fazi ne možemo iznositi bilo kakve informacije

Potrebno je istaknuti kako se radi o kriminalističkim istraživanjima i dokaznim radnjama u gospodarskim predmetima u kojima se zbog složenosti pravnih i činjeničnih pitanja odluke ne mogu donijeti u kratkom vremenu.

Sve navedeno pokazuje kako nadležna državna odvjetništva, a to nije Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, već Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, kao i nadležna policijska uprava na vrijeme poduzimaju radnje koje su ovlaštene i dužne poduzimati kako bi se zbog težine i ozbiljnosti stanja u navedenom trgovačkom društvu u što kraćem vremenu utvrdile moguće nezakonitosti.