Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Pozitivni rezultati rada državnih odvjetništava u 2018. godini

Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2018. godini prikazuje rezultate rada državnog odvjetništva koji se u cjelini mogu ocijeniti pozitivnima, a što potvrđuju i po prvi puta primijenjeni indikatori učinkovitosti rada državnih odvjetništava, istaknuo je Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić prilikom zatvaranja XVI. savjetovanja Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske sa županijskim i općinskim državnim odvjetnicima održanog 20. i 21. svibnja 2019. na Brijunima te zatražio od njih da analiziraju izvješće i obrate pažnju na pokazatelje za svoje državno odvjetništvo. (21. 5. 2019.)

Glavni državni odvjetnik istaknuo je kako su pred državnim odvjetnicima brojni izazovi, a među prvima su razmatranja predstavljenih koncepcija Poslovnika, kriterija za određivanje okvirnih mjerila za rad državnih odvjetnika i zamjenika, upute za ocjenjivanje te koncepcija daljnjeg razvoja CTS-a te ih pozvao da mišljenja, primjedbe i prijedloge kolegija svojih državnih odvjetništava o tome dostave Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske već do početka lipnja. Ujedno, pred državnoodvjetničkim dužnosnicima je i zakonska obveza popunjavanja imovinskih kartica u elektroničkom obliku do 12. lipnja, te njihova dostava Državnoodvjetničkom vijeću u papirnatom obliku.

Prvog radnog dana savjetovanja je, nakon uvodne riječi Glavnog državnog odvjetnika i otvaranja savjetovanja, održana svečana prisega županijskih i općinskih državnih odvjetnika koje je Državnoodvjetničko vijeće imenovalo na svoje posljednje dvije sjednice održane 16. travnja i 9. svibnja 2019. Damir Jasprica svečano je prisegnuo na dužnost županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, a Darko Žegarac na dužnost županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru. Miroslav Šarić prisegnuo je na dužnost županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, a Michele Squiccimarro na dužnost županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu. Na dužnost županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu svečano je prisegnula Mirela Šmital, dok je na dužnost općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu prisegnuo Egon Ljubičić, a Biljana Puharić na dužnost općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Dvodnevno savjetovanje okupilo je ravnateljicu USKOK-a, županijske i općinske državne odvjetnike, kao i njihove prve zamjenike te voditelje odjela pojedinih državnih odvjetništava kojima je prezentiran rad državnih odvjetništava u 2018. godini u cjelini, kao i zasebno za kaznene i građansko-upravne odjele. Prvog radnog dana održane su tri zasebne panel rasprave na temu koncepta novog Poslovnika državnog odvjetništva, novih Okvirnih mjerila za rad zamjenika državnih odvjetnika u kojem je, uz druge sudionike, sudjelovala i savjetnica ministra pravosuđa Republike Hrvatske Barica Novosel, kao i koncept nove Opće upute o ocjenjivanju.
Drugog radnog dana održana su izlaganja na temu otvorenih pitanja iz Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću te na temu primjene i rada sa CTS-om, kao i na temu financijsko-materijalnog poslovanja državnih odvjetništava.