Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavljuje odgovor na medijske objave i istupe kojima je kao povod poslužila posljednja akcija USKOK-a, a kojima se dovodi u pitanje pa čak i iznose optužbe na dinamiku i način postupanja u provođenju izvida te se prozivaju DORH i USKOK za "curenje informacija" iz istraga. (23. 9. 2020.) 
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Radni sastanci Glavne državne odvjetnice sa županijskim i općinskim državnim odvjetnicima

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek donijela je odluku o obilasku županijskih i općinskih državnih odvjetništava te Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i održavanju radnih sastanaka sa ravnateljicom USKOK-a i županijskim i općinskim državnim odvjetnicima te voditeljima kaznenih i građansko-upravnih odjela i odsjeka u tim državnim odvjetništvima, radi upoznavanja s organizacijom rada državnih odvjetništava u uvjetima uzrokovanim koronavirusom te potresom u zagrebačkim državnim odvjetništvima, kao i o problemima i otvorenim pitanjima u radu i postupanju državnih odvjetništava. (21. 9. 2020.)
više

Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske dodijeljena Povelja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek primila je Povelju za uspješnu suradnju DORH-a i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koju joj je uručila dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Snježana Sekušak-Galešev. (11. 9. 2020.)
više

Održan radni sastanak Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek i ministra Ivana Malenice

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek primila je u radni posjet ministra pravosuđa i uprave dr. sc. Ivana Malenicu tijekom kojeg su razgovarali o ustrojstvu i kadrovskoj popunjenosti državnog odvjetništva. Razgovarali su o problemu smještaja pojedinih državnih odvjetništava, a posebno Građansko-upravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koji je znatno oštećen u potresu u ožujku ove godine. (7. 9. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Županijski sud u Zagrebu dobiva optužnice

 
 
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podigli su pred Županijskim sudom u Zagrebu u prvih šest mjeseci više optužnica protiv više okrivljenika negoli u istom razdoblju 2019. godine slijedom čega nije točna izjava predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića da "jednostavno ne dobivamo optužnice". (31. 8. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Tamara Laptoš imenovana tužiteljicom Ureda europskog tužitelja

 
 
Zamjenica Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske Tamara Laptoš imenovana je tužiteljicom Ureda europskog javnog tužitelja, priopćilo je 27. srpnja 2020. Vijeće Europske unije. (28. 7. 2020.)
više

Zakon o državnom odvjetništvu

Članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu (Narodne novine broj 67/2018):

Zabranjen je svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske.

 
 

DORH i USKOK nisu izvor objavljenih informacija

 
 
DORH i USKOK nisu izvor informacija objavljenih u medijima jer svako objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka radi čega je policiji naloženo provođenje izvida. (2. 6. 2020.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Obavijest strankama

Od 1. lipnja 2020. stranke neposredno mogu predati podneske u Pisarnicu za prijem i otpremu pošte u vremenu od 9,00 do 12,00 sati svakim radnim danom.

Prilikom primanja stranaka poštivat će se sve odluke, preporuke i upute Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz održavanje socijalne distance.

Stranke se također mogu obratiti ovom državnom odvjetništvu putem e-maila na adresu elektroničke pošte pisarnica@dorh.hr ili na brojeve telefona navedene na web stranici DORH-a.

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Glavna državna odvjetnica nije na fotografijama sa skupa jedne stranke

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek nije osoba s kojom ju se povezuje, a čija je fotografija objavljena sa skupa jedne od političkih stranaka. (28. 5. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Predstavljen program rada državnih odvjetništava

 
 
Uz dobar rad i pozitivne podatke obuhvaćene u Izvješću o radu državnih odvjetništava u 2019. godini, pred državnim odvjetništvima je zadatak da se vrati i ojača povjerenje u rad državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela, istaknula je Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek na radnom sastanku sa petnaest županijskih državnih odvjetnika i dvadeset i pet općinskih državnih odvjetnika održanom u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, i dodala kako je njen zadatak utjecati na podizanje kvalitete i učinkovitosti rada državnih odvjetništava, kao i na ujednačavanje prakse državnih odvjetništava. (28. 5. 2020.)
više

Prisegnuo županijski državni odvjetnik i općinska državna odvjetnica

 
 
Eddy Putigna svečano je prisegnuo na dužnost županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Puli-Pola, a Ankica Njegovan-Bišof na dužnost općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Požegi. (28. 5. 2020.) više

                           Dan državnog odvjetništva

Ovogodišnji Dan državnog odvjetništva (24. svibnja) zbog okolnosti u kojima se nalazimo ne možemo obilježiti i proslaviti zajedno, zato ovim putem upućujemo čestitku svim državnoodvjetničkim dužnosnicima, savjetnicima, službenicima i namještenicima.

Ova 2020. godina donijela je brojne potpuno nove izazove za sve nas u državnom odvjetništvu kao jedinstvenom pravosudnom tijelu. Naše su zadaće i odgovornosti velike jednako kao i očekivanja građana Republike Hrvatske. Samo je rad državnog odvjetništva u okviru Ustava Republike Hrvatske, zakona i međunarodnih ugovora jamac donošenja nepristranih državnoodvjetničkih odluka kojima se doprinosi jačanju povjerenja javnosti.

Čestitamo Dan državnog odvjetništva svim dužnosnicima i zaposlenicima te koristimo ovu prigodu da uputimo svima zahvalu na predanom radu tijekom proteklih mjeseci za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 i uvjetima prirodne katastrofe nakon potresa u Zagrebu. 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

LOGO-DORH_white.jpg

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na upite novinara

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske neće komentirati izjave izrečene na danas održanoj konferenciji za novinare u Vukovaru, a novinare s pitanjima što je učinjeno i što nadležna državna odvjetništva rade vezano za procesuiranje počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, upućujemo na izvješće o radu državnih odvjetništava, zasebna tematska izvješća, kao i na priopćenja o državnoodvjetničkim odlukama u tim kaznenim predmetima. (20. 5. 2020.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

Zbog neodgovornog ponašanja većeg broja građana koji ne poštuju upute i mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i drugih nadležnih tijela u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske uputilo je sva županijska i općinska državna odvjetništva da temeljito i neodložno postupaju sukladno odredbama članka 38. stavka 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku i članka 35. Zakona o državnom odvjetništvu radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz članka 180. Kaznenog zakona te odgovarajućih prekršaja, kao i počinitelja kaznenih djela lažne uzbune iz članka 316. Kaznenog zakona i podredno prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja. (24. 3. 2020.)

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske utvrdilo je oštećenja na zgradi u Gajevoj 30a koja su prijavljena nadležnim službama radi utvrđenja stupnja oštećenja i sigurnosti za obavljanje poslova u zgradi.

Zbog oštećenja uzrokovanih potresom većina dužnosnika, službenika i namještenika do daljnjeg neće raditi u zgradi, osim onih osoba čija je prisutnost neophodna za obavljanje nužnih poslova.

Do uklanjanja oštećenja, molimo građane da ne prilaze zgradi i ne hodaju nogostupom uz zgradu.

S obzirom da su na snazi Preporuke za prevenciju prenošenja i suzbijanje epidemije novim koronavirusom koje je dalo Ministarstvo pravosuđa, stranke se ne primaju u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. (23. 3. 2020.)

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Obavijest

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputilo je svim pravodusnim tijelima i objavilo na svojoj mrežnoj stranici Preporuke za prevenciju prenošenja i suzbijanje epidemije novim koronavirusom (SARS-CoV-2) bolesti (COVID-19) – ( https://pravosudje.gov.hr/vijesti/preporuke-za-prevenciju-prenosenja-i-suzbijanje-epidemije-novim-koronavirusom-sars-cov-2-bolesti-covid-19/21707 ). (13. ožujak 2020.)

Sva državna odvjetništva primjenjivat će navedene preporuke do 1. travnja 2020.: pravosudna tijela nastavljaju s radom te provode sve hitne postupke i radnje uz odgovarajuću sigurnosnu kontrolu, sve radnje koje nisu hitne odgađaju se na vrijeme od 14 dana, zaposlenima se omogućava rad od kuće na poslovima na kojima je to moguće, preporuča se provoditi elektroničku komunikaciju u radu sa strankama i svim sudionicima postupka gdje god je to moguće.


Državno odvjetništvo Republike Hrvatske neće primati stranke od 16. ožujka 2020. na dalje, odnosno do daljnje obavijesti.

Kontakt adrese za stranke su:
e-mail: pisarnica@dorh.hr
pošta: Gajeva 30a, Zagreb 10000


Obavijest ŽDO-a Zagreb i ODO-a Zagreb

Obavijest ŽDO-a Karlovac, ODO-a Karlovac i ODO-a Gospić

Obavijest ŽDO-a Bjelovar, ODO-a Bjelovar i ODO-a Virovitica  

Obavijest ŽDO-a Zadar i ODO-a Zadar 

Obavijest ŽDO-a Sisak i ODO-a Sisak

Obavijest ŽDO-a Velika Gorica, ODO-a Novi Zagreb i ODO-a Velika Gorica 

Obavijest ŽDO-a Dubrovnik i ODO-a Dubrovnik

Obavijest ŽDO-a Split i ODO-a Split

Obavijest ŽDO-a Šibenik i ODO-a Šibenik

Obavijest ŽDO-a Osijek i ODO-a Osijek

Obavijest ŽDO-a Pula-Pola, ODO-a Pula-Pola i ODO-a Pazin

Obavijest ŽDO-a Slavonski Brod, ODO-a Slavonski Brod i ODO-a Požega

Obavijest ŽDO-a Varaždin, ODO-a Varaždin, ODO-a Čakovec i ODO-a Koprivnica

Obavijest ŽDO-a Rijeka i ODO-a Rijeka

Obavijest ŽDO-a Vukovar, ODO-a Vukovar i ODO-a Vinkovci

Obavijest USKOK-a

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

 
 
Hrvatski sabor je 28. veljače 2020. donio Odluku o razrješenju Dražena Jelenića s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, na vlastiti zahtjev.
Sukladno odredbi članka 24. Zakona o državnom odvjetništvu (Narodne novine, broj 67/18) do imenovanja novog Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske te će poslove obavljati Zlata Hrvoj-Šipek, prva zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske. (2. 3. 2020.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Poziv / Invitation

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavljuje Poziv za iskazivanje interesa za zastupanje Republike Hrvatske u dvije međunarodne investicijske arbitraže (UNCITRAL i ICSID), na hrvatskom i engleskom jeziku. (21. veljača 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na objavljenu informaciju

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske uputilo je Hrvatskoj radioteleviziji tekst odgovora na informacije objavljene, odnosno izrečene u sinoćnjoj emisiji Otvoreno. Tekst odgovora objavljujemo u nastavku i u prilogu, a u prilogu objavljujemo i imovinsku karticu Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. (20. 2. 2020.)

više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

 
 
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić uputio je danas Vladi Republike Hrvatske zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske. (19. 2. 2020.) više

Prisegnuli državni odvjetnici i zamjenice državnih odvjetnika

 
 
Emilijo Kalabrić svečano je prisegnuo na dužnost županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, a Sanja Dlačić Jakovina na dužnost općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici. (7. 2. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Izjava glasnogovornika Općinskog suda u Zadru nije točna i krivo informira javnost

 
 
U tiskanom izdanju današnjeg Večernjeg lista, kao i na internetskoj stranici tog lista, prenijeta je izjava glasnogovornika Općinskog suda u Zadru Denisa Klarendića koja krivo informira javnost i u potpunosti je netočna: „Rekao je kako se Državno odvjetništvo RH (DORH) nije žalilo i da je obrazloženje bilo da je Ćelić bio na tajnom zadatku i da zbog toga za njega nisu vrijedila ograničenja prometa“. U istom tekstu je navedeno „I onda obrat - Josip Ćelić je oslobođen, a presuda prekršajnog suda u Zadru je postala i pravomoćna jer se DORH nije žalio.“ (1. 2. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na objavljene informacije

 
 
Državno odvjetništvo samostalno je i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela, odnosno tijelo je kaznenog progona počinitelja kaznenih djela i pod određenim uvjetima počinitelja prekršaja, a nije ni policija ni tijelo poreznog ili nekog drugog inspekcijskog nadzora, kao niti tijelo prevencije nezakonitosti. (1. 2. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Poziv / Invitation

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavljuje Poziv za iskazivanje interesa za zastupanje Republike Hrvatske u međunarodnoj investicijskoj arbitraži (ICSID predmet br. ARB/19/35), na hrvatskom i engleskom jeziku. (17. siječanj 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na upite novinara

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je tijekom dana više upita novinara vezano za sinoć održani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom svečanog obilježavanja početka hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upućuje novinare da se s pitanjima o protokolu i rasporedu sjedenja izravno obrate organizatoru sinoćnjeg događanja, budući da je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske potvrdio organizatorima svoj dolazak i organizator je, slijedom toga, mogao napraviti raspored sjedenja kojim se neće dovoditi u sumnju samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini. (10. 1. 2020.)

više