Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje

Povodom medijskih navoda i izjava ravnatelja HZZO-a Siniše Varge i bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića, radi objektivnog informiranja javnosti, a temeljem članka 30. stavak 2. Zakona o USKOK-u, objavljujemo slijedeće priopćenje. (14. 11. 2012.)
Provjerom u našim upisnicima nismo utvrdili da je bivši ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep DORH-u i USKOK-u podnio prijavu protiv više farmaceutskih kuća.
Naime, bivši ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep je 27. travnja 2011. dostavio podnesak i dokumentaciju vezano za reklamiranje lijekova i načina reklamiranja kako ga provode Belupo d.d., Jadran Galenski laboratorij d.d. i Farmal d.d.. Osim ove informacije o mogućim nepravilnostima u reklamiranju lijekova,  pregledom upisnika nije utvrđeno da je HZZO podnio prijavu protiv navedenih farmaceutskih kuća zbog nezakonitosti u poslovanju i pokušaja podmićivanja liječnika opće prakse.
Nakon  primitka navedenog podneska i dokumentacije razmotrili smo moguće postojanje kaznene i druge odgovornosti. Međutim, kako dostavljena dokumentacija nije ukazivala na postojanje osnova sumnje da bi samo u reklamiranju  bila počinjena i kaznena djela, USKOK je bivšem ravnatelju HZZO-a 31. lipnja 2011. uputio dopis kojim se HZZO-u skreće pozornost da je u njihovoj nadležnosti razmatranje moguće etičke odgovornosti i s tim u vezi pokretanja  prekršajnog postupka sukladno čl. 8. Ugovora o etičkom oglašavanju lijekova, a za što je nadležan HZZO.
Konačno, nezavisno od toga, kao što smo to ranije priopćili u odnosu na postupanje farmaceutske kuće Farmal d.d., na temelju drugih prikupljenih podataka i dokaza iz kojih proizlazi osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela, USKOK je donio nalog o provođenju istrage.