Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje medijima vezano za Antu Jelavića

Iz redakcije Feral Trubunea 15. ožujka 2006. Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske poslan je upit vezano za postupanje prema Anti Jelaviću. Budući da su po objavljivanju teksta u spomenutom tjedniku uslijedili upiti i drugih novinara, odgovor redakciji Feral Tribunea od 16. ožujka 2006. proširili smo dodatnim pojašnjenjima. (17. 3. 2006.)

Odgovor redakciji Feral Tribunea

Na temelju prikupljenih obavijesti od županijskih državnih odvjetništava na području Republike Hrvatske utvrđeno je da se u Hrvatskoj ne vodi kazneni postupak protiv Ante Jelavića, niti je podnesena kaznena prijava.
U slučaju kada je raspisana međunarodna tjeralica od strane pravosudnih tijela druge države a protiv državljana Republike Hrvatske, Republika Hrvatska ne može postupiti po toj tjeralici, jer ga sukladno Ustavu Republike Hrvatske ne može izručiti, pa ni u slučaju kada ta osoba ima dvojno državljanstvo.
Međutim, kad bi bila raspisana međunarodna tjeralica i dostavljena pravosudnim tijelima Republike Hrvatske kaznena prijava protiv te osobe za počinjeno kazneno djelo u toj državi, a za koje bi bila nadležna i pravosudna tijela Republike Hrvatske, postojao bi pravni osnov za postupanje.
Kada je riječ o slučaju koji ste spomenuli, dodajemo kako Državno odvjetništvo Republike Hrvatske razmjenjuje s Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine podatke vezano za ovaj predmet.

Dodatno pojašnjenje

Kao što su već prenijeli mediji, krajem listopada 2005. godine zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, gospodin Lazo Pajić sastao se s Glavnim tužiteljem, gospodinom Marinkom Jurčevićem u Tužilaštvu – Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine radi uvida u kazneni predmet protiv Ante Jelavića kao i u sve predmete koji su vođeni u vezi slučaja Hercegovačka banka.
Na upite pojedinih novinara odgovoreno je kako Državno odvjetništvo Republike Hrvatske neće zatražiti od pravosudnih tijela Bosne i Hercegovine prepuštanje kaznenog progona Ante Jelavića jer za to nema osnove budući da je Ante Jelavić nepravomoćnom presudom osuđen zbog kaznenih djela počinjenih u Bosni i Hercegovini.
Ujedno je odgovoreno kako Državno odvjetništvo Republike Hrvatske provodi izvide usmjerene na utvrđenje da li je bilo, i kakvih, nezakonitosti u raspolaganju sredstvima Proračuna Republike Hrvatske (MORH-a) koja su sukladno Ustavu RH uplaćivana za potrebe HVO-a, socijalne naknade, zbrinjavanja izbjeglica.
Novinarima je naglašeno kako će nakon upoznavanja s podacima i dokazima do kojih se došlo u tim kaznenim postupcima te, po razmatranju spomenute dokumentacije, biti donesena odluka o daljnjem postupanju Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.
Zaključno, potrebno je naglasiti, a kao što je i odgovoreno Feral Tribuneu, kako Državno odvjetništvo Republike Hrvatske razmjenjuje s Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine podatke vezano za predmet protiv Ante Jelavića i predmete koji su vođeni u vezi slučaja Hercegovačka banka.
Ujedno ponavljamo kako će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske o rezultatima provedenih izvida te o donesenim odlukama pravovremeno izvijestiti javnost.
Ovome dodajemo da napisi kako je Ante Jelavić viđen na području Republike Hrvatske, a među ostalim i mjestu koje su prenijeli neki današnji mediji, ne mijenjaju ništa u postupanju koje je prethodno navedeno.