Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje o istrazi USKOK-a protiv Z. T. Hernadija

Povodom brojnih upita novinara, nastavno na priopćenje objavljeno na web stranici USKOK-a 20. prosinca 2011, navodimo kako eventualna odluka mađarskog tužiteljstva nema nikakvog utjecaja na postupak koji se protiv Z. T. Hernadija vodi u Republici Hrvatskoj. (30. 1. 2012.)
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nisu zaprimili obavijest Vrhovnog državnog odvjetništva Mađarske o eventualno donesenoj odluci o istrazi protiv predsjednika Uprave MOL-a.
Budući da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske kazneni progon protiv Z. T. Hernadija nije ustupilo nadležnim pravosudnim tijelima Republike Mađarske, istraga protiv imenovanog je u Republici Hrvatskoj i nadalje u tijeku.
Napominjemo kako je USKOK sredinom lipnja 2011. godine, putem međunarodne pravne pomoći, zatražio ispitivanje Z. T. Hernadija, ali je to Vrhovno državno odvjetništvo Mađarske odbilo s obrazloženjem da se radi o zaštiti mađarskih nacionalnih interesa, odnosno da ga ne mogu ispitati „jer bi prenošenje podataka ugrozilo sigurnost Republike Mađarske.“ Početkom prosinca 2011. godine USKOK je ponovo zatražio njegovo ispitivanje, nakon čega nije zaprimljen nikakav odgovor.
Moguća odluka nadležnog pravosudnog tijela Mađarske o dovršetku istraživanja, kako to prenose sredstva javnog priopćavanja, nije od važnosti za istragu USKOK-a. Tek nakon ispitivanja imenovanog biti će moguće donijeti državnoodvjetničku odluku.