Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje povodom dovršetka kriminalističkih istraživanja u predmetu zvanom Spačva i povodom javnih izjava Slavka Linića

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je zaprimio više novinarskih upita o predmetu zvanom Spačva i javnim izjavama bivšeg ministra financija Slavka Linića na konferenciji za medije u svibnju 2014. godine, povodom kojih, radi dostupnosti svim novinarima, objavljuje priopćenje kao odgovor. (19. 2. 2015.)

Povodom medijskih objava kojima se ukazivalo na moguće nezakonitosti i nepravilnosti u postupku predstečajne nagodbe između Ministarstva financija RH i dužnika društava Spačva; a prema kojima je ministar financija Slavko Linić oštetio državni proračun Republike Hrvatske; USKOK je od Ministarstva financija RH pribavio svu relevantnu dokumentaciju koja se odnosi na postupak predstečajne nagodbe s navedenim društvom, te je Policijskom nacionalnom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) naloženo provođenje kriminalističkog istraživanja.
Na temelju rezultata provedenog kriminalističkog istraživanja i analizom prikupljene dokumentacije, utvrđeno je kako u postupanju ministra financija Slavka Linića, a niti drugih osoba koje su sudjelovale u postupku sklapanja predstečajne nagodbe, nisu ostvarena obilježja kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, niti je provedbom postupka navedene predstečajne nagodbe oštećen proračun Republike Hrvatske.

Nadalje, povodom izjave Slavka Linića koje je iznio na konferenciji za medije održanoj 29. svibnja 2014., kao i napisa u medijima, PNUSKOK-u je naloženo provođenje kriminalističkog istraživanja radi razjašnjenja mogućih nezakonitosti u postupcima odobravanja kredita HBOR-a društvu Mali Biskviti, kredita Centar banke društvu Miglu Autopraone, provođenju poreznog nadzora nad društvom INA, zamjene založnog prava zasnovanog na nekretninama društva Konel te kupnje zakupljenog poslovnog prostora u Slavonskom Brodu od društva Mostarkić.
Analizom prikupljene dokumentacije koja se odnosi na poslovne događaje spomenutih društava te na temelju rezultata provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako se u ponašanju osoba koje su sudjelovale u tim postupcima nisu ostvarila obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, a niti je uslijed tih postupaka nastupila šteta za proračun Republike Hrvatske.