Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje povodom presude Višeg suda u Beogradu

Viši sud u Beogradu je objavio 26. lipnja 2012. prvostupanjsku presudu u kaznenom predmetu po optužnici Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije protiv 14 okrivljenika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Lovasu tijekom listopada i studenog 1991. godine. Okrivljenicima su izrečene kazne zatvora u trajanju od najmanje 4 do maksimalnih 20 godina zatvora. (27. 6. 2012.)
Okrivljenicima se stavljalo na teret da su, neki kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti, neki kao pripadnici tzv. Teritorijalne odbrane čije su jedinice bile podčinjene 2. proleterskoj motorizovanoj brigadi iz sastava tadašnje JNA i neki kao pripadnici dobrovoljačke oružane grupe "Dušan Silni", kršeći pravila međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, tijekom listopada i studenog 1991. godine sudjelovali u napadu bez izbora cilja na naselje i civilno stanovništvo Lovasa, uslijed čega je usmrćeno 70 civilnih osoba, odnosno 22 civila su ubijena nakon što su ih okrivljenici 18. listopada 1991. natjerali da hodaju kroz polje znajući da je prethodno minirano.
U ovom kaznenom predmetu ostvarena je suradnja Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, s obzirom da je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku još 19. prosinca 1994. podiglo optužnicu protiv 18 okrivljenika zbog istog zločina, gotovo svih nedostupnih tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske. S tim u vezi, nadležni zamjenik Tužilaštva izvršio je uvid u predmet koji je u međuvremenu prešao u nadležnost Županijskog državnog odvjetništva i suda u Vukovaru.
U suradnji s Ministarstvom pravosuđa Republike Hrvatske, Odjelom za podršku svjedocima i sudionicima zbog kaznenih djela ratnih zločina, kontaktirani su pojedini svjedoci koji su pristali svoje iskaze dati pred Višim sudom u Beogradu, a neki su svjedoci ispitani putem video konferencijske veze iz Županijskih sudova u Osijeku, Zagrebu i Vukovaru.