Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje radi objektivnog izvješćivanja javnosti

U svezi članka "Prva istraga protiv Sanadera" objavljenog u tjedniku Nacional, a radi objektivnog izvješćivanja javnosti budući da pojedini navodi i tvrdnje dovode do krivih zaključaka, priopćujemo:

Navodi u članku o rezultatima postupka i sadržaja mogućeg iskaza isključivo su zaključci novinara koji se ne temelje na stanju spisa posebno ne u dijelu u kojem se tvrdi kako Državno odvjetništvo posjeduje konkretne dokaze i činjenice dostatne za pokretanje postupka. (17. 8. 2010.)

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je u više navrata izvješćivalo kako surađuje s nadležnim tijelima Republike Austrije u svezi poslovanja Hypo banke. Ta suradnja je intenzivna i rezultati istraživanja u tom slučaju bitni su za ocjenu pod kojim okolnostima i uz sudjelovanje kojih osoba je Hypo banka davala kredite Globus grupi.
Upravo iz navedenih razloga tvrdnje koje iznosi novinar u navedenom članku kako je u tijeku istraga u ovom predmetu su u najmanju ruku preuranjeni. Državno odvjetništvo je dužno postupati po načelu legaliteta dakle dužno je podastrijeti sudu dokaze i činjenice ili barem dokazati da postoji zatvoreni krug indicija iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je određena osoba počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.
Stoga zaključci i tvrdnje novinara koji se baziraju na jednom iskazu bez ispunjenja svih gore navedenih uvjeta nemaju podloge i nisu stavovi ovog Državnog odvjetništva.

Konačno, Državno odvjetništvo u ovom slučaju nije davalo ni "plasiralo" nikome bilo kakve informacije budući da sukladno zakonskim odredbama ne možemo davati ocjene o stanju bilo kojeg predmeta prije donošenja državnoodvjetničke odluke.