Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje sredstvima javnog priopćavanja povodom objavljenog teksta u tjedniku Globus

U tjedniku Globus od 7. travnja 2006. na stranici 20. i 21. objavljen je tekst Igora Alborghettija i Marka Cigoja pod nazivom „Mafijaške veze suca Šepića“. (5. 4. 2006.)
Iščitavajući objavljeni članak te cjelokupni sadržaj može se zaključiti da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske izvor informacija na temelju kojih je članak napisan. Naglašavamo kako tjedniku Globus, a za potrebe pisanja spomenutog članka, nismo dali naše informacije čiji je sadržaj tajan i čije bi odavanje neovlaštenim osobama, u skladu sa odredbama Kaznenog zakona, predstavljalo kazneno djelo odavanja službene tajne.
Ujedno naglašavamo kako se za potrebe pisanja spomenutog članka autori, odnosno novinari tjednika Globus, nisu pisanim upitom obratili Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i tražili pojašnjenje i provjeru informacija do kojih su došli iz svojih izvora.
Stoga ističemo, kako se svi mogući zaključci i tvrdnje navedene u članku, ali i zaključci do kojih bi čitatelj mogao doći, ne mogu pripisati Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.
Naglašavamo kako Državno odvjetništvo u slučajevima kada ima obavijest o kaznenim djelima sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika o tome, a u skladu sa zakonima, obavještava nadležno državno tijelo i ujedno traži od nadležnih državnih tijela provjeru utemeljenosti takvih obavijesti ili tvrdnji.
Potvrđujemo da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske primilo informacije koje se u tekstu navode i, u skladu s ustaljenom praksom, dostavilo ih nadležnim institucijama te je na temelju Zakona o kaznenom postupku zahtijevana provjera njihovih utemeljenosti.
Potrebno je istaknuti da u svim slučajevima u kojima Državno odvjetništvo nakon provedene kriminalističke obrade ili provjera primi podatke i činjenice, iz kojih proizlazi osnovana sumnja da su pravosudni ili drugi dužnosnici počinili kaznena djela, dužno je pokrenuti postupak, i o tome se, po ustaljenoj praksi bilo putem vlastite Internet stranice ili na drugi način, pravovremeno obavještava javnost.