Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje vezano za zatvor u Vojniću

Povodom napisa u današnjem dnevnom tisku vezano za ratne zločine u zatvoru u Vojniću tijekom druge polovice 1991. godine i 1992. godine predstavnike sredstava javnog priopćavanja obavještavamo da je pred Županijskim sudom u Karlovcu u tijeku provođenje istrage protiv okrivljenog Dragomira Božića, upravnika zatvora u Vojniću i stražara Milana Kosjera, Željka Kneževića i Mirka Dokića zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH i kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. st. 1. OKZ-a RH. (20. 3. 2006.)
Postoji osnovana sumnja da je Dragomir Božić kao upravnik zatvora dopuštao i sam sudjelovao u teškom zlostavljanju zatvorenih civila i ratnih zatvorenika, a čak dopuštao da i druge osobe, koje nisu bile stražari u zatvoru, ulaze u zatvor i sudjeluju u premlaćivanju zatvorenika, zbog čega je više zatvorenika zadobilo teške ozljede sa trajnim posljedicama, a dvoje je starijih zatvorenika zbog zadobivenih ozljeda preminulo u spomenutom zatvoru.
Osim ovog istražnog zahtjeva u kojem je istraga u tijeku, protiv navedenih osoba i drugih osoba, pa i Nikole Vuletića za kojeg se tvrdi da je sudjelovao u ovim zločinima, na osnovu naknadnih saznanja od policije je zatraženo da i dalje provodi izvide.
Nakon što policija prikupi dodatna saznanja i razjasni sve okolnosti donijet će se odluka o eventualnom proširenju istrage.
Naglašavamo kako istraga nije dovršena, među ostalim, i iz razloga što su okrivljenici nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske tako da je 28. ožujka 2003. za njima raspisana i međunarodna tjeralica.