Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priručnik za rad državnih odvjetnika – drugo izdanje

U Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske danas je održana promocija drugog izdanja Priručnika za rad državnih odvjetnika. (21. 12. 2012.)

Prvi Priručnik za rad državnih odvjetnika je izdan 2003. godine i sadržavao je osnovne upute za rad državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika u kaznenim predmetima.
Kako su se donošenjem Zakona o kaznenom postupku iz 2008. godine u značajnoj mjeri promijenile ovlasti i uloga državnog odvjetnika u kaznenom postupku, tako je radna skupina državnog odvjetništva u kojoj su sudjelovali državni odvjetnici i zamjenici svih razina izradila nacrt teksta Priručnika koji je na Intranet stranicama bio dostupan svim državnim odvjetnicima i zamjenicima i koji je bio od posebne koristi nakon početka primjene novog Zakona o kaznenom postupku od 1. rujna 2011. 

Nakon više od godinu dana primjene novog Zakona o kaznenom postupku, drugo izdanje Priručnika za rad državnih odvjetnika je tiskano kako bi ga državni odvjetnici i zamjenici mogli koristiti bilo u tijeku rada u uredu, ili u vrijeme dežurstva ili tijekom postupka pred sudom.
Priručnik je podijeljen u dvije cjeline. U prvoj cjelini su dane upute za rad državnih odvjetnika u upravljanju državnim odvjetništvima te konkretni napuci za vođenje poslova državnoodvjetničke uprave.
Drugi dio priručnika se odnosi na rad u kaznenom postupku i u ovom su dijelu dane upute i pojašnjenja za rad u prethodnom postupku, dakle u vezi provođenja izvida, dokaznih radnji i istrage, te optuživanja sa svim potrebnim obrascima, napuci državnim odvjetnicima za postupanje u tijeku kaznenog postupka i podnošenja pravnih lijekova, dok se u zadnjem dijelu priručnika daju napuci za postupanje u posebnim postupcima i u vezi međunarodne pravne pomoći.
Kao što je to već rečeno, Priručnik je zajednički projekt radne skupine državnih odvjetnika i zamjenika svih razina na čelu sa zamjenikom Glavnog državnog odvjetnika Draganom Novoselom, i u njemu su na 794 stranice dani detaljni napuci te više od 300 obrazaca za rad državnih odvjetnika.

Priručnik, 21. prosinac 2012..JPG