Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Pritvorena dvojica osumnjičenika zbog pokušaja isplate nepripadnih poljoprivrednih poticaja

USKOK je, tijekom provođenja izvida vezanih za isplate poticaja u poljoprivredi, jučer donio rješenje o pritvoru protiv dvojice hrvatskih državljana (1980. i 1970.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju. (17. 3. 2011.)
Postoji osnovana sumnja da je državni službenik u Uredu državne uprave Vukovarsko-srijemske županije, Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne odnose, Ispostava Vinkovci, u cilju stjecanja znatne protupravne imovinske koristi za jednu tvrtku iz Vinkovaca kroz isplatu nepripadnog poticaja za poljoprivrednu proizvodnju na teret Državnog proračuna RH, u dogovoru s direktorom te tvrtke i na njegovo traženje, u službene evidencije Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja neistinito upisao da je ta tvrtka korisnik 396 hektara poljoprivrednog zemljišta. Potom je vlasnik tvrtke podnio zahtjev za isplatu poticaja, koji zahtjev je osumnjičeni državni službenik uveo u računalni sustav Ministarstva kao osnovan. Međutim, do isplate poticaja u iznosu od 970.944,30 kuna nije došlo jer su otkriveni prije ispisivanja naloga za isplatu.
Državni službenik se sumnjiči da je u još jednom navratu, postupajući na isti način, u dogovoru s jednom osobom neistinito proveo kroz službene evidencije Ministarstva da je ta osoba korisnik 82 hektara poljoprivrednog zemljišta, u cilju da mu omogući isplatu nepripadnog poljoprivrednog poticaj u iznosu od 186.362,05 kuna. Budući da je i ovaj slučaj otkriven prije ispisivanja naloga za isplatu, do same isplate nije došlo.
USKOK će, prije isteka roka od 48 sati na koji je pritvor određen, sucu istrage Županijskog suda u Osijeku podnijeti prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvojice pritvorenih osumnjičenika.