Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Reagiranje na jučerašnju emisiju „Otvoreno“

USKOK je danas Domagoju Novokmetu, uredniku emisije „Otvoreno“ uputio pismo kao reakciju na jučerašnju emisiju. Radi informiranja javnosti sadržaj navedenog pisma u cijelosti se navodi u nastavku priopćenja.(14.6.2017.)
Emisija „Otvoreno“ koja je sinoć emitirana na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, s početkom u 21.50 sati, bavila se temom korupcije u sportu.
Gosti emisije, između ostalih, bili su Damir Vrbanović, okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za korupciju u sportu i Čedo Prodanović, branitelj okrivljenika u tim korupcijskim predmetima.
Predstavnik USKOK-a nije bio u studiju iako je upravo USKOK nadležan za procesuiranje korupcije, pa tako i korupcije u sportu.
Naime, USKOK nitko nije kontaktirao, niti je predstavnik USKOK-a pozvan da sudjeluje u emisiji.
Iako se više sudionika „ograđivalo“ da ne mogu govoriti o sudskom postupku koji je u tijeku, glavna tema emisije bio je upravo sudski postupak koji se protiv Zdravka Mamića i drugih okrivljenika na temelju optužnice USKOK-a vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.
Tako se u emisiji u više navrata raspravljalo i komentiralo postupanje USKOK-a u konkretnom predmetu, a USKOK nije imao mogućnost da javnosti prezentira „svoju stranu priče“. Naravno, koliko bi to bilo moguće imajući u vidu stadij konkretnog sudskog postupka.
Postavlja se pitanje zašto je takav poziv izostao? Da li je to u skladu s osnovnim novinarskim načelom objektivnog izvještavanja javnosti?
Javnost dakako ima pravo na potpunu informaciju, a ovakvim postupanjem to joj je pravo uskraćeno. Jednako tako uskraćeno je i pravo USKOK-a da javnost upozna sa svojim argumentima i činjenicama.
Može li se jednostrano izvještavanje javnosti smatrati nepristranim? Naravno da ne može.
Negativne posljedice takvog postupanja su dalekosežne jer je onemogućavanje USKOK-u da sudjeluje u emisiji dovelo ne samo do nepotpunog i neobjektivnog izvještavanja javnosti već je stvorena realna mogućnost posrednog utjecaja na tijek konkretnog sudskog postupka.
Smatramo da je ovakvo postupanje Hrvatske radiotelevizije, koja bi trebala biti javna televizija, neprofesionalno, nekorektno i nedopustivo.