Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Reagiranje na tekst objavljen u Večernjem listu

U tekstu koji je u Večernjem listu od 18. studenoga 2010., na 2. i 3. stranici, objavljen pod naslovom „Plaću“ dobivali i iz crnog fonda HDZ-a“, između ostalog, autorica teksta navodi kako USKOK-ove istrage o izvlačenju novca iz državnih poduzeća i ministarstava sve više upotpunjuju mozaik koji pokazuje kako je bivši premijer Sanader oko sebe stvorio krug osoba od povjerenja koji je, barem što se financija tiče, predstavljao paralelni sustav. Nadalje, autorica teksta navodi da je postojanje paralelnog sustava potvrđeno od više potpuno neovisnih izvora. Tako se u tekstu navodi:  „Za tu priču doznali smo od upućenih osoba u USKOK-u, iz policijskih krugova te iz kruga bliskog stranci na vlasti.“ (18. 11. 2010.)

Tvrdnja autorice u odnosu na USKOK nije točna budući da nitko iz USKOK-a niti s autoricom teksta, a niti s bilo kojom drugom osobom, nije razgovarao o naprijed navedenom. Stoga smatramo nedopustivim da se u tekstu tvrdi kako se za priču doznalo od upućenih osoba u USKOK-u.

Objavljivanjem neistinitih podataka pogrešno se informira javnost a jednako tako se nanosi šteta USKOK-u za koji se u javnosti stvara pogrešan dojam da iz njega „cure informacije“.

Osim navedenog, podsjećamo da su istrage u nadležnosti USKOK-a tajne, te da objavljivanje podataka ugrožava probitke postupka.