Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Reagiranje na tekstove objavljene na portalima Dnevno.hr i Index.hr

Vezano za podizanje optužnice protiv Aleksandre Ljube jučer je na portalu Dnevno.hr objavljen tekst pod naslovom „Aleksandra Ljuba protiv Stazića i Opačićke: Tko to pakira bivšoj glasnogovornici PU zagrebačke?“ a na portalu Indx.hr objavljen je tekst pod naslovom „Sve što Bajiću treba je Ljuba“. (23. 8. 2012.)

U tekstu objavljenom na potralu Dnevno.hr navodi se da je rijetko koja vijest izazvala zgražanje javnosti kao informacija da je USKOK podigao optužnicu protiv Aleksandre Ljube, bivše glasnogovornice zagrebačke policije. Autor teksta doduše navodi da čin Aleksandre Ljube nije zakonit a potom govori o apsurdnoj predstavi i javnoj sramoti USKOK-a.
Osim navedenog, u tekstu objavljenom na portalu Index.hr, netočno se navodi da je USKOK-u za podizanje optužnice trebalo šest godina jer se optužnica odnosi na događaj iz 2006. godine. Kao prvo, imenovanoj se na teret stavlja događaj iz 2008. a ne 2006. godine. Općinskom državnom odvjetništvu je u veljači 2010. godine policija dostavila posebno izvješće i tek nakon provedenih izvida i dokaznih radnji utvrđeno je da se radi o počinjenju kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a, te je na temelju prikupljenih dokaza 30. travnja 2012. podignuta optužnica. Kada već komentira cijeli slučaj Indeks.hr je barem ove činjenice mogao provjeriti.
USKOK je navedenu optužnicu podigao postupajući po načelu legaliteta. Predmet se nalazi sub judice i jedino je sud ovlašten odlučiti o osnovanosti podignute optužnice. Objavljivanje i iznošenje mišljenja da se radi o apsurdnoj predstavi i javnoj sramoti USKOK-a za postupak koji je u tijeku pred nadležnim sudom nije primjereno i mogli bi ga, kada bi nam bilo stalo do predstava, shvatiti kao prisilu prema državnom odvjetništvu. Podsjećamo da je članak 2. stavak 3. Zakona o državnom odvjetništvu zabranio svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti.