Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Regionalna suradnja iznimno važna za procesuiranje počinitelja ratnih zločina

Suradnja među državnim odvjetništvima i tužiteljstvima zemalja regije kao i sklopljeni sporazumi od iznimne su važnosti za procesuiranje počinitelja kaznenih djela ratnih zločina. Sudionici Konferencije su dosadašnju međusobnu suradnju ocijenili uspješnom i izrazili su svoju opredijeljenost za unaprjeđenjem suradnje. Jačanju i unaprjeđenju suradnje doprinijet će i ova regionalna Konferencija na kojoj su sudionici razmatrali rad na ovom području i moguće nove oblike suradnje. (28. 5. 2010.)

Tijekom rada konferencije predstavnici pojedinih tužiteljstava/državnog odvjetništva izložili su dosadašnja iskustva u projektu "Regionalni tužitelji pri Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju." Također su razmatrali suradnju državnih odvjetništava/tužiteljstava u identifikaciji osumnjičenih/okrivljenih osoba.
U sklopu razmatranja unapređenja suradnje i razmjene dokaza delegacija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske prezentirala je Bazu podataka ratnih zločina.
Drugog dana Konferencije sudionici su govorili o važnosti procesuiranja počinitelja ratnih zločina po zapovjednoj i garantnoj odgovornosti kako niti jedan zločin ne bi ostao nekažnjen, a takvom opredjeljenju  u progonu kaznenih djela ratnih zločina dalo je podršku i Međunarodno udruženje tužitelja.

U organizaciji Državnog odvjetništva Republike Hrvatske na Brijunima je održana
4. Regionalna konferencija državnih odvjetnika vezana za procesuiranje ratnih zločina gdje su se okupile delegacije Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, Tužilaštva/Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine i Republičkog tužilaštva Republike Srpske te Tužilaštva/Tužiteljstva Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.
Prvog dana Konferenciji je nazočio Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a u radnom dijelu sudjelovali su Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz, Šef delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren, ministar pravosuđa Republike Hrvatske Ivan Šimonović, Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država za ratne zločine Stephen Rapp, Veleposlanica Kraljevine Nizozemske Catharina Maria Trooster i Generalni tajnik Međunarodnog udruženja tužitelja Henk Marquart Scholtz.

Regionalna, Brijuni, 2010.a.jpg

Regionalna, Brijuni, 2010.b.jpg