Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Tekst ispravka tvrdnje izrečene u emisiji HTV-a

U emisiji "Nedjeljom u dva" Hrvatske televizije od 4. srpnja 2010. gostovao je novinar Novog lista Ladislav Tomičić i neistinito ustvrdio da je Glavni državni odvjetnik priznao da u obavljanju dužnosti nije imao slobodne ruke slijedom čega je Hrvatskoj televiziji upućen tekst ispravka objavljene informacije sukladno čl. 40., 41. i 42. Zakona o medijima. (5. 7. 2010.)

Gost emisije novinar Ladislav Tomičić je tijekom gostovanja izrekao:
"Pazite Vi u kakvoj smo se mi situaciji našli kad Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nakon njegovog odlaska prizna da nije imao slobodne ruke. Pa se onda zapitate, ako Bajić nije imao slobodne ruke u vrijeme Sanadera a sad ih kao ima, tko mu je odvezao ruke, kome je sad dužan, o kome sad ne smije, koga sad ne smije istražiti. Teško je dokučiti. Uopće. Nema nedodirljivih pa ni Mladen Bajić nije nedodirljiv. Mislim da bi trebalo jako puno razgovarati o njegovoj ulozi u Hrvatskoj. Mislim da je to prestrašno."
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić nikada nije izrekao riječi koje mu u usta stavlja novinar Novog lista. Nikada nije rekao da "nije imao slobodne ruke" u kontekstu istraživanja bilo koga i bilo koje osobe. Citiranje izjava koje je netko drugi rekao i navodeći ih da su izjava Glavnog državnog odvjetnika Mladen Bajića neprofesionalno je za jednog novinara. Ali, da se poslužimo rječnikom Ladislava Tomičića, "prestrašno je" da jedan novinar u svom novinarskom i komentatorskom poslu izjave drugih osoba potpisuje pod izjave, u ovom slučaju, Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.   
Zaključno, niti je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić ikada imao svezane ruke niti je ikome dužan niti ima zabranu koga smije odnosno ne smije istraživati. Postupci koje vode redovna državna odvjetništva ili USKOK uvjetovani su samo time je li državno odvjetništvo pribavilo odnosno jesu li mu nadležna tijela dostavila podatke i činjenice na osnovu kojih proizlazi osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo.
Glavni državni odvjetnik nije nedodirljiv, mediji pa i novinar Ladislav Tomičić imaju pravo davati svoje ocjene u svezi rada Glavnog državnog odvjetnika, ali kod toga se očekuje profesionalni pristup i iznošenje provjerenih tvrdnji.