Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Tijela otkrivanja i progona su dužna procesuirati svaki slučaj korupcije bez obzira na vrijednost

Na internetskom portalu Index.hr 14. lipnja 2012. je objavljen članak pod nazivom "Doznajemo koliko je pokradeno u akciji kojom se hvalio Uskok! 35 carinika i policajaca otuđili 8.884 kune!" u kojem autor teksta neistinito informira javnost posebno u vezi opredjeljenja društva za suzbijanje korupcije. (15. 6. 2012.)
Kako bi svaki čitatelj mogao razlučiti što je USKOK priopćio od onoga kako su to sredstva javnog priopćavanja objavljivala, upućujemo ih na priopćenje USKOK-a objavljeno 28. listopada 2011., i razvidno je kako nigdje u priopćenju nema tvrdnji o "padu velike švercerske skupine", i ne tvrdi se kako je to bila "velika akcija" ili "udruženi zločinački pothvat" ili "najveća kriminalna skupina".
Budući da autor nastoji pokazati kako se progone beznačajni slučajevi, ističemo kako je takav stav pitanje profesionalnog pristupa i profesionalne odgovornosti urednika i autora teksta.
Radi objektivnog izvješćivanja javnosti, podsjećamo kako je općeprihvaćena proklamacija "nulte tolerancije" na korupciju i kako su tijela otkrivanja i progona dužna procesuirati svaki slučaj korupcije bez obzira na vrijednost.
Podsjećamo, Kazneni zakon određuje kako je kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti počinjeno od strane službenih osoba samom zlouporabom položaja u namjeri da se sebi ili drugom pribavi kakva korist, a ta korist ne mora biti ostvarena niti mjerljiva u novcu.
Revnost "ljudi glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića" nije da se procesiraju samo oni koji su počinili milijunske prevare. Netočna je i promašena tvrdnja autora da u svim drugim slučajevima tužitelji u USKOK-u bi trebali biti tolerantni na one "male" zlouporabe javnih službenika (pa makar to bili policijski službenici i carinici).
Društvo se u cjelini opredijelilo na suzbijanje korupcije bez obzira na pribavljenu korist. S obzirom da autor članka okrivljenike u ovom predmetu prikazuje kao žrtve progona, zaključujemo kako mu je svejedno suzbija li se korupcija ili ne, a cilj mu je očito, samo iz njemu poznatih razloga, obezvrijediti rad Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.