Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U predmetu Tara podignuta optužnica

Nakon dovršene istrage koja je provedena na temelju jednog od ukupno četiri podnesena istražna zahtjeva u navedenom predmetu, USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana i to protiv D. L. (1986.), R.M. (1988.), A. T. (1987.), V. P. (1984.), I. Z. (1985.) i S. H. (1980.) zbog počinjenja više kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. (22. 5. 2009.)
Optužnicom se okrivljenike D. L., R. M. i A. T. tereti da su se, od sredine studenoga 2008. do 16. prosinca 2008., u cilju pribavljanja nepripadne materijalne dobiti, povezali u zajedničko djelovanje radi nedozvoljenog prebacivanja većeg broja stranaca iz Hrvatske u Sloveniju. Nakon što su D. L., R. M., I. Z. i S. H., sa za sada nepoznatim osobama, dogovorili prebacivanje stranaca do Zagreba, D. L. i R. M. su, za novčanu naknadu kao vozače angažirali A. T. i V. P. koji su ih prevozili do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice. Potom su strance upućivali da pješice, izvan graničnih prijelaza, prijeđu granicu gdje su ih preuzimale za sada nepoznate osobe.
Na opisani način okrivljenici su u najmanje pet navrata prebacili najmanje 16 stranih državljana a novac koji su od njih dobivali međusobno su dijelili ovisno o prethodnom dogovoru i njihovom učešću u pojedinom prebacivanju.
U optužnici je predloženo određivanje pritvora protiv D. L. i R. M. te je predloženo oduzimanje imovinske koristi od svih okrivljenika.