Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U predmetu Varga donesena je nepravomoćna presuda

U ponovljenom postupku protiv Ivana Varge i drugih zbog kaznenog djela zlouporabe opojnih droga i pranja novca, Županijski sud u Zagrebu je donio nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv četvorice okrivljenika. (30. 6. 2010)

Naime, nakon što su Ivan Varga, Andrej Strunjak, Dragutin Zajec i Viktor Mrvalj u potpunosti priznali kaznena djela koja im se stavljaju na teret, postupak protiv njih je odlukom suda u odnosu na ostale okrivljenike u ovom predmetu razdvojen. Okrivljenik Ivan Varga je nepravomoćnom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina. Nadalje, okrivljenik Andrej Strunjak je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i osam mjeseci, a Dragutin Zajec i Viktor Mrvalj na kazne zatvora od po dvije godine i šest mjeseci.

Osuđeni Ivan Varga je, zajedno s još dvojicom okrivljenika i drugim nepoznatim osobama iz Nizozemske i Velike Britanije, ustrojio zločinačku organizaciju radi krijumčarenja većih količina marihuane, odnosno  organizirao nabavu i prijevoz marihuane iz Nizozemske te njenu daljnju prodaju u Velikoj Britaniji. Sukladno prethodnom dogovoru, okrivljenici su kupili, prevezli i prodali najmanje 2.757 kilograma marihuane u vrijednosti od najmanje 7.443.900 funti. Na opisani način okrivljenici su prodajom droge pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 1.516.350 eura. Osim navedenog, prilikom kontrola i pregleda u luci Dover oduzeto im je 680 kilograma marihuane i 21.500 funti.
Budući da je nepobitno dokazano da je osuđeni Ivan Varga počinjenjem navedenih kaznenih djela, odnosno novcem od prodaje droge, sebi i drugima pribavio znatnu protupravnu imovinsku korist, na prijedlog USKOK-a, Županijski sud u Zagrebu je donio odluku o oduzimanju nezakonito stečenih nekretnina i pokretnina. Naime, Ivan Varga je na svoje ime i na ime svoje supruge kupio sljedeće nekretnine: šest stanova u Zagrebu, jedan poslovni prostor u Zagrebu, zemljište u Bjelovaru te četiri stana u Makarskoj. Osim navedenih nekretnina, bračnom paru Varga oduzeti su i osobni automobili marke Volkswagen Tuareg i Golf. Vrijednost oduzete imovine iznosi 5.586.547,00 kuna. Također je oduzet i novac u iznosu od 1.743.402,75 kuna. Nadalje, Andreju Strunjaku je oduzet iznos od 73.645,00 kuna, dok je Dragutinu Zajecu oduzeto ukupno 201.400,00 kuna.