Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

U tijeku dokazne radnje i izvidi vezano za objavu sadržaja dokazne radnje ispitivanja I. S. u Večernjem listu

Nakon što je Večernji list u nedjelju 9. i u ponedjeljak 10. listopada 2011. objavio dijelove snimljenog  prvog ispitivanja osumnjičenika u kaznenom predmetu protiv okrivljenog I. S., USKOK je u ponedjeljak prijepodne započeo sa provođenjem izvida i dokaznih radnji kako bi se utvrdilo tko je odao podatke iz tog spisa. (10. 10. 2011.)

Večernji list je u nedjelju 9. i u ponedjeljak 10. listopada 2011.  objavio članke u kojima je objavljen sadržaj dokazne radnje prvog ispitivanja I. S. koji je svoju obranu dao zamjenicama Ravnatelja USKOK-a. Iz sadržaja članka objavljenih u ovim dnevnim novinama evidentno je da je novinar Večernjeg lista do tih podataka mogao doći samo pregledavanjem DVD na kojem je snimljen iskaz ovog osumnjičenika. Naime, sukladno Zakonu o kaznenom postupku sadržaj prvog iskaza osumnjičenika  se ne diktira na zapisnik nego snima posebnim uređajem i bez pregledavanja te snimke novinar nije mogao objaviti navedene članke.
Kako je izvor podataka objavljenih u spornim člancima upravo DVD sa snimkom obrane to su izvršene provjere tko raspolaže  navedenom snimkom. Provjerom je utvrđeno da uz USKOK i obranu okrivljenika, koji po Zakonu odmah po ispitivanju raspolažu navedenom snimkom, kopiju snimka obrane dobili su i branitelji drugih okrivljenika iz tog predmeta. Naime, sukladno Zakonu svi osumnjičenici i njihovi branitelji u pojedinom predmetu imaju pravo uvida u spis i sukladno Zakonu o kaznenom postupku i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa u kojem je postupanje tajno (čl. 183. st. 2. ZKP-a), a koje su pravo pojedini od njih i iskoristili.

Dakle, Ured nije jedini koji je u posjedu navedene snimke i stoga su tendenciozne tvrdnje kako je Ured te snimke dao neovlaštenim osobama. Svrha je tih tvrdnji skrenuti pozornost s mogućih počinitelja i samim time diskreditirati rad državnog odvjetništva u cjelini stvaranjem predodžbe o tome kako upravo "iz USKOK-a cure informacije". 

Ovo nije prvi slučaj takvog postupanja i do sada je Ured u više navrata tražio ili sam provodio izvide i dokazne radnje kako bi se utvrdile osobe koje su odgovorne za povredu tajnosti istrage.
Objavljivanje sadržaja dokazne radnje prvog ispitivanja osumnjičenika i prebacivanje odgovornosti za odavanje tajnosti postupka na Ured ukazuje kako nije dovoljno samo ukazati na kršenje zakona, te kako se bez kaznenog progona ne može zaštititi tajnost postupka.
Napominjemo kako je Ured u niz navrata, pa čak i dopisima Večernjem listu odgovorne upozoravao na odredbu članka 30. stavak  2. Zakona o USKOK-u prema kojoj odredbi se bez odobrenja Ravnatelja ne smiju objaviti podaci o kaznenom progonu u predmetima iz nadležnosti USKOK-a jer je neovlašteno objavljivanje ovih podataka kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. KZ-a.

Kako sva upozorenja nisu dala rezultate to je USKOK započeo s dokaznim radnjama i izvidima  radi donošenja odluke je li odgovorna osoba iz Večernjeg lista, a samim time i Večernji list kao pravna osoba, objavom  detalja iz snimljene obrane okrivljenika, počinio kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. Kaznenog zakona.