Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Zakon o državnom odvjetništvu

Članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu (Narodne novine broj 67/2018):

Zabranjen je svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske.

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Tamara Laptoš imenovana tužiteljicom Ureda europskog tužitelja

 
 
Zamjenica Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske Tamara Laptoš imenovana je tužiteljicom Ureda europskog javnog tužitelja, priopćilo je 27. srpnja 2020. Vijeće Europske unije. (28. 7. 2020.)
više

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Odgovor na objavljene informacije

 
 
Nastavno na objave u dnevnim novinama vezano za odbacivanje kaznene prijave Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv K. F. objavljujemo odgovor na objavljene informacije radi točnog informiranja javnosti. (27. 7. 2020.)
više

Prisegnula općinska državna odvjetnica i zamjenici općinskih državnih odvjetnika

 
 
Ivana Smrkulj svečano je prisegnula na dužnost općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Zlataru nakon što je imenovana na 25. sjednici Državnoodvjetničkog vijeća održanoj 5. lipnja 2020. (9. srpanj 2020.)
više

DORH i USKOK nisu izvor objavljenih informacija

 
 
DORH i USKOK nisu izvor informacija objavljenih u medijima jer svako objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka radi čega je policiji naloženo provođenje izvida. (2. 6. 2020.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Obavijest strankama

Od 1. lipnja 2020. stranke neposredno mogu predati podneske u Pisarnicu za prijem i otpremu pošte u vremenu od 9,00 do 12,00 sati svakim radnim danom.

Prilikom primanja stranaka poštivat će se sve odluke, preporuke i upute Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz održavanje socijalne distance.

Stranke se također mogu obratiti ovom državnom odvjetništvu putem e-maila na adresu elektroničke pošte pisarnica@dorh.hr ili na brojeve telefona navedene na web stranici DORH-a.

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Glavna državna odvjetnica nije na fotografijama sa skupa jedne stranke

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek nije osoba s kojom ju se povezuje, a čija je fotografija objavljena sa skupa jedne od političkih stranaka. (28. 5. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Predstavljen program rada državnih odvjetništava

 
 
Uz dobar rad i pozitivne podatke obuhvaćene u Izvješću o radu državnih odvjetništava u 2019. godini, pred državnim odvjetništvima je zadatak da se vrati i ojača povjerenje u rad državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela, istaknula je Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek na radnom sastanku sa petnaest županijskih državnih odvjetnika i dvadeset i pet općinskih državnih odvjetnika održanom u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, i dodala kako je njen zadatak utjecati na podizanje kvalitete i učinkovitosti rada državnih odvjetništava, kao i na ujednačavanje prakse državnih odvjetništava. (28. 5. 2020.)
više

Prisegnuo županijski državni odvjetnik i općinska državna odvjetnica

 
 
Eddy Putigna svečano je prisegnuo na dužnost županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Puli-Pola, a Ankica Njegovan-Bišof na dužnost općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Požegi. (28. 5. 2020.) više

                           Dan državnog odvjetništva

Ovogodišnji Dan državnog odvjetništva (24. svibnja) zbog okolnosti u kojima se nalazimo ne možemo obilježiti i proslaviti zajedno, zato ovim putem upućujemo čestitku svim državnoodvjetničkim dužnosnicima, savjetnicima, službenicima i namještenicima.

Ova 2020. godina donijela je brojne potpuno nove izazove za sve nas u državnom odvjetništvu kao jedinstvenom pravosudnom tijelu. Naše su zadaće i odgovornosti velike jednako kao i očekivanja građana Republike Hrvatske. Samo je rad državnog odvjetništva u okviru Ustava Republike Hrvatske, zakona i međunarodnih ugovora jamac donošenja nepristranih državnoodvjetničkih odluka kojima se doprinosi jačanju povjerenja javnosti.

Čestitamo Dan državnog odvjetništva svim dužnosnicima i zaposlenicima te koristimo ovu prigodu da uputimo svima zahvalu na predanom radu tijekom proteklih mjeseci za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 i uvjetima prirodne katastrofe nakon potresa u Zagrebu. 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

LOGO-DORH_white.jpg

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na upite novinara

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske neće komentirati izjave izrečene na danas održanoj konferenciji za novinare u Vukovaru, a novinare s pitanjima što je učinjeno i što nadležna državna odvjetništva rade vezano za procesuiranje počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, upućujemo na izvješće o radu državnih odvjetništava, zasebna tematska izvješća, kao i na priopćenja o državnoodvjetničkim odlukama u tim kaznenim predmetima. (20. 5. 2020.)
više