Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Upućena još jedna zamolnica za međunarodnom pravnom pomoći

Povodom napisa objavljenih u posljednjih nekoliko dana u sredstvima javnog priopćavanja, priopćujemo kako se u Hrvatskoj i dalje vodi istraga protiv Z. T. Hernadija i kako je nadležnim pravosudnim tijelima Mađarske ponovno, početkom prosinca 2011., upućena zamolnica za njegovim ispitivanjem budući da se bez njegova ispitivanja ne može dovršiti istraga. (20. 12. 2011.)

Podsjetimo, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je putem međunarodne pravne pomoći zatražio od nadležnih pravosudnih tijela Mađarske ispitivanje Z. T. Hernadija, no Vrhovno državno odvjetništvo Mađarske je to odbilo iz mađarskih nacionalnih interesa odnosno u njihovom odgovoru od 14. srpnja 2011. je navedeno kako "nismo u mogućnosti udovoljiti zahtjevima Vaše zamolbe, jer prenošenje traženih podataka bi ugrozilo sigurnost Republike Mađarske", dodajući kako je pozvano Središnje glavno državno odvjetništvo za istrage radi provođenja istrage u svezi ovog kaznenog djela.  
S obzirom da nije udovoljeno zahtjevu za međunarodnom pravnom pomoći i s obzirom da Z. T. Hernadi nije ispitan, protiv njega je postupak razdvojen te je istraga i dalje u tijeku, a biti će završena kada ili nadležna pravosudna tijela Mađarske udovolje zamolnici USKOK-a ili kada ga ona ispitaju te dostave njegov iskaz kao odgovor na zamolnice USKOK-a.
Napominjemo, USKOK je u svom priopćenju od 23. rujna 2011. objavio kako su u ovom predmetu 21. rujna 2011. Glavnom tužitelju Republike Mađarske Peteru Poltu predane preslike svih dokaza radi korištenja u postupku u Mađarskoj.