Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Uspješna primjena novog ZKP-a za sva kaznena djela

Kako bi se dodatno osnažila postojeća suradnja i partnerstvo, danas je u Valbandonu pokraj Pule održan radni sastanak policije i državnog odvjetništva u vezi početne primjene Zakona o kaznenom postupku i novog Protokola o zajedničkom radu navedenih institucija tijekom prethodnog i kaznenog postupka. Uvodna su izlaganja održali Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. (23. 9. 2011.)

Osnova svih izlaganja je zajedništvo, timski rad i povjerenje, što su sva četvorica istaknula kao ključne preduvjete za postizanje zajedničkog cilja. Istaknuto je kako nema značajnijih teškoća zbog kojih bi primjena novog ZKP-a bila upitna. Zakon o kaznenom postupku se uspješno primjenjuje za sva kaznena djela, zaključili su.    
Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ravnateljstva policije, načelnici i rukovoditelji kriminalističke policije svih dvadeset policijskih uprava, te zamjenici glavnog državnog odvjetnika, županijski i općinski državni odvjetnici i Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.
Sudionici sastanka razmijenili su iskustva u vezi početne primjene ZKP-a i pratećih posebnih propisa i, svako sa svoje strane, pojasnili najvažnije elemente zajedničkog rada temeljem novog Protokola. U kontekstu novog Zakona o kaznenom postupku, raspravljalo se i o vještačenju, povjeravanju provođenja dokaznih radnji istražiteljima, kao i o primjeni posebnih dokaznih radnji. 
Dogovoreni su novi načini suradnje koji ce omogućiti učinkovitiji rad u složenim slučajevima.

Valbandon.jpg