Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv dvije fizičke i dvije pravne osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1969. i 1971.) i dva trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona. (23. 3. 2015.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici tijekom 2013. i 2014. godine kao direktori okrivljenih trgovačkih društava; s ciljem da iskoriste postupak predstečajne nagodbe radi smanjenja duga trećeokrivljenog društva prema Republici Hrvatskoj; dogovorili da četvrtookrivljeno društvo izda trećeokrivljenom društvu neistinite račune za fiktivnu prodaju i najam robe i razne usluge, te da trećeokrivljeno društvo proda četvrtookrivljenom društvu svoju imovinu, pri čemu su izdani računi u kojima su unijete znatno veće cijene imovine od realnih. Navedenim su umjetno stvorili velike porezne obveze trećeokrivljenog društva prema proračunu Republike Hrvatske i povećali ukupno dugovanje tog društva. Osnovano se sumnja da su okrivljenici na opisani način omogućili da se pokrene postupak predstečajne nagodbe u kojem su ishodili donošenje rješenja o odobrenju sklapanja predstečajne nagodbe za trećeokrivljeno društvo, kojom je neosnovano otpisano 63 posto duga prema Republici Hrvatskoj te neosnovano umanjena obveza plaćanja PDV-a, čime su oštetili proračun za više od 3,000.000,00 kuna.
Ujedno, osnovano se sumnja da su okrivljenici kao odgovorne osobe svojih društava prodali bliskim srodnicima četiri osobna automobila u vlasništvu društava, a prvookrivljenik prodao sebi jedan osobni automobil, i to vozila marke Honda, BMW, Volvo i VW Passat, po cijenama koje su znatno niže od realnih tržišnih cijena za ta vozila, čime su oštetili društva za najmanje 227.000,00 kuna.