Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitani osumnjičenici te predloženo određivanje istražnog zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 8. prosinca 2015. ispitalo 57-godišnjeg hrvatskog državljanina, 18-godišnju hrvatsku državljanku i 45-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela prostitucije iz članka 157. stavak 1. Kaznenog zakona, te 50-godišnju hrvatsku državljanku zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela prostitucije iz članka 157. stavak 3. KZ-a. (9. 12. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenica i trećeosumnjičenik od 29. listopada 2015. do 7. prosinca 2015. na području Grada Zagreba i Velike Gorice; u cilju ostvarenja materijalne dobiti za sebe; organizirali pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu. Osnovano se sumnja da su angažirali više ženskih osoba za pružanje seksualnih usluga većem broju drugih osoba, pronalazili zainteresirane osobe kojima će se pružati seksualne usluge, dogovarali uvjete, mjesta i cijene pružanja seksualnih usluga. Ujedno, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik prevozio ženske osobe i korisnike seksualnih usluga na prethodno dogovorena mjesta nakon čega su od ženskih osoba uzimali prethodno određeni postotak od novca dobivenog od pružanja tih usluga. Na opisani su način u navedenom razdoblju ostvarili imovinsku korist u za sada točno neutvrđenom iznosu.
Postoji osnovana sumnja da je četvrtoosumnjičena 50-godišnjakinja kao djelatnica trgovačkog društva zadužena za primitak i objavljivanje oglasa građana, na traženje trećeosumnjičenog 45-godišnjaka, kreirala sadržaje oglasa za pružanje seksualnih usluga uz koje je ostavljala brojeve telefona ženskih osoba koje joj je dao trećeosumnjičenik. Nakon toga je navedene oglase objavljivala u tiskanom i internetskom izdanju iako je znala da se na navedeni način oglašava pružanje seksualnih usluga uz novčanu naknadu.

Državno odvjetništvo je predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika, drugosoumnjičenice i trećeosumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je na današnjem ročištu odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika temeljem predloženih osnova. Budući da u odnosu na četvrtoosumnjičenicu nije bilo osnova za predlaganje istražnog zatvora ona je puštena na slobodu.