Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage i predloženo određivanje istražnog zatvora

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv osmorice državljana Srbije (1941., 1970., 1966., 1971., 1973., 1961., 1969. i 1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske (u odnosu na trećeokrivljenog zbog dva ratna zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH). (5. 6. 2014.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici neutvrđenog dana sredinom listopada 1991. Godine; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, po zapovijedi prvookrivljenog komandanta Teritorijalne obrane Glina da se usmrti preostalo civilno stanovništvo Glinskog Novog Sela, zapovjednik Izviđačko diverzantske grupe TO Glina poručnik JNA (danas pokojni) i ostalih sedmero okrivljenika kao pripadnika te jedinice, uz još trojicu pripadnika (danas pokojni) došli u Glinsko Novo Selo, istjerali civile iz kuća i okupili ih na jednom mjestu u središtu mjesta. Potom su, prethodno izdvojivši žene, zatvorili ih u drvenu kuću na koju su ispalili ručni raketni bacač M-80 "Zolja" uslijed čega se kuća zapalila, dok su u muškarce pucali iz svog osobnog naoružanja čime su usmrtili ukupno 32 osobe.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da je trećeokrivljenik neutvrđenog dana sredinom studenoga 1991. godine u mjestu Prekopa; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA i srpskih paravojnih formacija s druge strane; nakon što je pored ceste zatekao civilnu žensku osobu K. M., pucao u nju iz automatskog pištolja M-84 "Škorpion" i usmrtio ju. 
Protiv osmorice okrivljenika sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu je predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, opasnosti od utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti djela, što je sudac istrage prihvatio i odredio im istražni zatvor po traženim osnovama.