Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Podignuta optužnica protiv V. P. i Z. P. zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je, nakon dovršene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Bjelovaru optužnicu protiv hrvatske državljanke V. P. (1962.) i hrvatskog državljanina Z. P. (1955.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. i 1. KZ-a te kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 287. KZ-a. (1. 9. 2010.)

Okrivljenima V. P. i Z. P. se stavlja na teret da su kao odgovorne osobe jedne tvrtke, zajedno i po prethodnom dogovoru, tijekom 2005., 2006. i 2007. godine putem tvrtke iz Republike Austrije koja je obavljala poslove naplate povrata poreza za tvrtku okrivljenika iznose naplaćenih povrata poreza umjesto na račun tvrtke uplaćivali na privatni račun V. P. otvoren u Republici Austriji pribavivši time nepripadnu materijalnu dobit u ukupnom iznosu od oko 3.800.000,00 kuna. Također, okrivljenima V. P. i Z. P. stavlja se na teret da su kao direktori tvrtke umanjivali porezne osnovice za obračun poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit za 2006. i 2007. godinu čime je oštećen Državni proračun RH za ukupan iznos od oko 10.000.000,00 kuna, a također su u istom razdoblju kao odgovorne osobe propustili voditi i čuvati poslovne knjige i knjigovodstvene isprave na zakonom propisani način onemogućivši vidljivost materijalnog i financijskog poslovanja tvrtke.
Protiv oboje okrivljenih predloženo je produljenje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. toč. 4. ZKP-a.
Povodom navodnih nezakonitosti u poslovanju tvrtki u sastavu grupacije Pevec, nastavlja  kriminalističko istraživanje i daljnji izvidi.